Het Spoor Terug

De jaren zestig 9: de Utopisten

Het Spoor Terug

De jaren zestig 9: de Utopisten

'Het Spoor' is een documentaireprogramma waarin programmamakers onderzoek doen naar bepaalde onderwerpen, onder andere aan de hand van oral history.

De Korte en Nimmer vertelde Geschiedenis van Alternatief Nederland in de Woelige Jaren Zestig, in elf delen verklaard en uitgelegd voor de jeugd van de jaren tachtig en al die anderen die het ook maar van horen zeggen hebben: over de tegencultuur in de jaren zestig, de "Witte plannen van Provo", Nieuw Babylon, de Kleine Aarde en het communewezen.

De maakbaarheid van de toekomst, dat was het credo van de jaren zestig. Er werd gedroomd over nieuwe steden, nieuwe vervoersystemen en nieuwe landbouwmethoden, en in de communes werd de nieuwe mens geboren. Nu, na twintig jaar, kijken de betrokkenen terug; de droom, de daad en de kater.

Interviews met Luud Schimmelpenninck en Sietz Leeflang en de ex-leden van de Noordwijkerhoutse commune Nirwana Klaas en Suzanne. Wethouder Heemskerk uit Noordwijkerhout geeft zijn mening over deze woelige tijden.
Gelardeerd met muziek van Crosby, Stills etc., The incredible String Band, Armand en anderen, en met fragmenten uit het boek Meander van Tessa de Loo, en ander historisch materiaal.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief