Het Spoor Terug

De jaren zestig 10: De Wichten van Winschoten

Het Spoor Terug

De jaren zestig 10: De Wichten van Winschoten

'Het Spoor' is een documentaireprogramma waarin programmamakers onderzoek doen naar bepaalde onderwerpen, onder andere aan de hand van oral history.

De Korte en Nimmer vertelde Geschiedenis van Alternatief Nederland in de Woelige Jaren Zestig, in elf delen verklaard en uitgelegd voor de jeugd van de jaren tachtig en al die anderen die het ook maar van horen zeggen hebben:

In maart 1973 begint er een staking bij de ritssluitingfabriek Optilon in Winschoten voor gelijke beloning voor mannen en vrouwen. Een staking die de fabriek is ingegaan als eerste vrouwenstaking voor gelijke beloning. Een staking die werd verloren. Maar al in december 1969, nog voordat Dolle Mina met haar acties begon, legden 30 meisjes vier weken lang de sigarenfabriek Champ Clark te Nieuwe Pekela plat. Zij willen zo een gelijke loonsverhoging als de mannen afdwingen.

Een programma over beide stakingen en over hoe in het noorden Dolle Mina van de grond kwam. Met interviews met Lena Schoonhoven en Grietje Krul van Champ Clark, CPN-er en vakbondsbestuurder Fré Meis, Dolle Mina Loes Sikkes uit Den Haag, Hillie Klappe en mw. Ahlers van Optilon.

Met historisch materiaal van Dolle Mina, diverse acties en een reactie van Minister Boersma van Sociale Zaken."

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief