Het Spoor Terug

A-sociaal in Utrecht deel 2: De periode Duitemeijer

Het Spoor Terug

A-sociaal in Utrecht deel 2: De periode Duitemeijer

Tweedelige serie over de Utrechtse Stichting Volkswoningen, die tot voor kort de scepter zwaaide op het Utrechtse Houtplein.
Na de oorlog worden de asocialen van de Utrechtse Stichting Volkswoningen gedrild door een leger van maatschappelijk werkers en gezinshulpen. In 1957 treedt Ds. Duitemeijer aan als directeur, en onder zijn leiding groeit de Stichting Volkswoningen uit tot een soort ziekenhuis met meer dan 50 werknemers. Hij houdt een ‘stafkaart’ bij met de vorderingen van zijn pupillen. Asociaal zijn of onmaatschappelijkheid beschouwt hij als een besmettelijke ziekte. De macht van de stichting breidt drastisch uit. Pas in 1975 wordt de Stichting Volkswoningen opgeheven en de boel platgewalst. Het Houtplein verdwijnt van de stadsplattegrond.
Gesprekken met twee maatschappelijk werksters, een gezinsassistent, twee oud-bewoners (mannen) van Het Houtplein, een voormalig staffunctionaris en een actievoerster uit de buurt. Verder fragmenten uit brieven, nota's en rapporten van directeur Duitemeijer.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief