Bureau Buitenland

o.a. Quirine Eijkman, Drones in Jemen, De zaak Sabir K.

Bureau Buitenland

o.a. Quirine Eijkman, Drones in Jemen, De zaak Sabir K.

Waar liggen de grenzen van onze rechtstaat? Quirine Eijkman is onderzoeker bij het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden en een uur lang te gast in Bureau Buitenland. Ze buigt zich al jaren over het vraagstuk van terrorisme en kijkt daarbij vooral naar de relatie tussen terreurbestrijding en mensenrechten. Met haar bespreken we wanneer iemand precies terrorist is en hoe ver je moet gaan om terreur te bestrijden. Mag je op grote schaal internetverkeer aftappen en geheime detentiecentra oprichten om terreurverdachten op te sluiten? Kortom: hoeveel hebben we over voor onze veiligheid?

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bureau Buitenland 18 augustus 2013

vanaf 00:03:15

Waar liggen de grenzen van onze rechtsstaat? Quirine Eijkman is onderzoeker bij het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden en een uur lang te gast in Bureau Buitenland. Ze buigt zich al jaren over het vraagstuk van terrorisme en kijkt daarbij vooral naar de relatie tussen terreurbestrijding en mensenrechten. Met haar bespreken we wanneer iemand precies terrorist is en hoe ver je moet gaan om terreur te bestrijden. Mag je op grote schaal internetverkeer aftappen en geheime detentiecentra oprichten om terreurverdachten op te sluiten? Kortom: hoeveel hebben we over voor onze veiligheid?

De zaak Sabir K.

vanaf 00:17:10

Nederlandse moslims vechten niet alleen in Syrië. Eerder al waren er Nederlandse jongens in oorlogsgebieden als Afghanistan en Irak. En een van hen is de Pakistaans-Nederlandse Sabir K. Met Quirine Eijkman bespreken we de zaak en de mogelijke uitlevering naar de VS.

Drones in Jemen

vanaf 00:32:47

Jemen staat te boek als een van de gevaarlijkste gebieden in de wereld en een broedplaats voor terroristen. Dat beweren de Amerikanen althans, die daar dan ook zeer actief zijn met drones, de onbemande vliegtuigjes die jacht maken op militante moslims. Quirine Eijkman over de legitimiteit van het inzetten van drones in de strijd tegen terrorisme.

Privacy op het internet

vanaf 00:44:08

Veiligheid en privacy op internet is al weken een hot issue nadat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden onthulde hoe Amerika de hele wereld afluistert, inclusief niet-verdachte landen en burgers. Hoe ver mag je gaan in het preventief opsporen van verdachten en welke rol kan de gewone burger hierin spelen? Moeten daar wetten voor komen? We vragen het Quirine Eijkman.

advertentie