Het Spoor Terug

Steef Davidson 2, het Indianenverzet

Het Spoor Terug

Steef Davidson 2, het Indianenverzet

Laatste aflevering van een tweeluik over de Nederlandse kunstenaar, dichter en publicist Steef Davidson in Amerika.
Davidson woonde in 1970 en 1971 New York en werkte daar als vormgever bij het Underground Press Syndicate, een persbureau voor honderden alternatieve tijdschriften en undergroundbladen.
De jaren daarna blijft hij New York regelmatig bezoeken en ziet de stad als zijn tweede woonplaats. Via het undergroundblad 'Cherokee-examiner' raakt Davidson betrokken bij het indianenverzet. In 1978 reist Davidson van New York naar Ganienkah in het noorden van New York State, waar de Mohawk-indianen, na een langdurige landbezetting, een stuk grond kunnen kopen.
In deze aflevering reist Davidson terug naar Akwesasne en Ganienkah, twee indianenreservaten in het noorden van de staat New York, waar Davidson tien jaar geleden was ter voorbereiding van een tentoonstelling. In Akwesasne bezoekt Davidson zijn vriend Leuren Thompson die inmiddels geen chief meer is en bezig is met het opzetten van een gokhal in Akwesasne. Akwesasne blijkt heel sterk veranderd, er wordt overal gehandeld in belastingvrije spullen en er zijn drie grote bingo-hallen verrezen. Davidson bezoekt het reservaat Ganienkah dat een traditionele gemeenschap is gebleven waar de bewoners proberen de tradities levend te houden. Davidson spreekt met zijn vriend Art Montour, die buiten het reservaat woont.