Het Spoor Terug

De wonderlijke lotgevallen van meesterspion George Blake 2

Het Spoor Terug

De wonderlijke lotgevallen van meesterspion George Blake 2

Tweede aflevering van 'De wonderlijke lotgevallen van meesterspion George Blake', een vierdelig levensportret van de Britse dubbelspion George Blake.

Blake spioneerde tijdens de Koude Oorlog acht jaar lang als medewerker van de Britse geheime dienst voor de KGB. In 1961 werd hij in Groot-Brittannië tot 42 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In 1966 ontsnapte hij uit de zwaarbewaakte Londense gevangenis naar Moskou, waar hij nog steeds woont.

In deze aflevering een vraaggesprek (in het Nederlands) met de 76-jarige George Blake, waarin hij vertelt over zijn stationering in 1945 in Den Haag als medewerker van de Britse geheime dienst, zijn overplaatsing in 1946 naar Hamburg waar hij eerst Duitse revanchistische marine-officieren moet opsporen en vervolgens in de DDR spionnen moest rekruteren voor de Britse geheime dienst, zijn groeiende sympathie voor de Sovjet Unie, zijn overplaatsing in 1950 naar Zuid-Korea waar hij een 'station', een illegale centrale, oprichtte, de invasie door Noord-Korea waarbij hij werd geïnterneerd, zijn veranderde geloofsovertuiging, zijn contact met de Sovjet Unie, zijn overstap naar de KGB en zijn beweegredenen.

Samenstelling Hans Olink.

advertentie