Villa VPRO

o.a. Obama gaat met gestrekt been in tegen IMF

Villa VPRO

o.a. Obama gaat met gestrekt been in tegen IMF

Diplomatieke rellen te over in de Villa vandaag. De Braziliaanse president Dilma Roussef is nog altijd boos op president Obama van de V.S. Daarnaast is Rusland, als land, boos op Nederland. Metropolis is in het nog altijd neutrale Zwitserland op zoek naar de fitnesspaus, terwijl de wetenschapsrubriek in het teken staat van de Nobelprijs voor de Scheikunde. Hoofdgast is Johan van Overtveldt, macro-econoom die alle ins- en outs weet over de Amerikaanse centrale bank, de Fed. Ben Bernanke wordt daar als voorzitter afgelost door Janet Yellen en Van Overtveldt vertelt over de gevaren daarvan.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

geen titel

vanaf 00:02:16

GroenLinks heeft het overleg met het kabinet verlaten en het pensioenplan van Rutte II is gesneuveld. De politieke startposities zijn herverdeeld. Wie heeft nu de beste kaarten?  En wat betekent dit voor de regering? NRC-redacteur Tom-Jan Meeus over de nieuwe rol van D'66.

geen titel

vanaf 00:08:23

Onze correspondenten gaan deze week wereldwijd op zoek naar de manier waarop mensen lijf en leden fit en gezond houden. Gisteren hoorde u hoe er in Soweto in Zuid-Afrika een open lucht sportschool geopend werd. Vandaag Zwitserland. Werner Kieser maakt daar naam als paus. Niet van de Katholieke kerk, maar van de sportschool. Een bijdrage van Renske Heddema.

geen titel

vanaf 00:13:17

Vanaf januari 2014 zal Janet Yellen Ben Bernanke aflossen als voorzitter van de Amerikaanse Centrale bank, de Federal Reserve. Obama geeft daarmee een belangrijk signaal af in aanloop naar de jaarlijkse IMF-vergadering in de VS, die deze dagen in Washington gehouden wordt.  Johan van Overtveldt (hoofdredacteur Knack en Trends.be, macro-economisch docent universiteit Hasselt) schreef in 2009 een boek over Bernanke, die een zware erfenis tegemoet zag van Alan Greenspan. Wat voor erfenis erft Yellen bij haar start?

geen titel

vanaf 00:36:12

Maandag was het de Geneeskunde, gisteren de Natuurkunde en vandaag werd de Nobelprijs voor de Scheikunde bekend gemaakt. Drie Amerikanen vielen in de prijzen. Zij vonden een manier om chemische processen te voorspellen. Frederique Melman sprak experts over die belangrijke ontdekking.

geen titel

vanaf 00:39:57

Rusland is boos op Nederland. Deskundige Helga Salemon van vertalingsbureau Most volgde de berichtgeving op de Russische televisie. Het loog er allemaal niet om. Barbara Hogenboom van het Centrum voor Latijns-Amerikaanse studies volgt ondertussen een Zuid-Amerikaanse rel. Braziliaanse president Dilma Roussef is boos op de VS en ze wil verhaal halen bij Obama over praktijken van de NSA.

advertentie