Villa VPRO

o.a. Nederlander Ahmed D. gedetineerd in Egypte

Villa VPRO

o.a. Nederlander Ahmed D. gedetineerd in Egypte

Maffiabanden in Japan, een Nederlander vast in Egypte op verdenking van terrorisme en afvalverwerking een Bhutan. Een internationale Villa met Yvo Smits (Japanse Kunst en Cultuur, Universiteit Leiden) en Andre Seebregts, de advocaat van Nederlander Ahmed D, die vast zit in Egypte. In het Juridisch panel Schuld en Boete strafrechtadvocaten Esther Vroegh en Marnix van der Werf en misdaadverslaggever Marian Husken.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nederlander in hongerstaking in Egypte

vanaf 00:04:19

Een 25-jarige Nederlandse man zit sinds half augustus vast in Egypte op verdenking van terrorisme. Het gaat om Ahmed D. Donderdag is hij in hongerstaking gegaan. De familie nam advocaat Andre Seebregts in de arm, die reageert op de situatie.

Metropolis: afval in Bhutan

vanaf 00:09:17

Onze correspondenten ploegen deze week in verschillende landen door het afval, op zoek naar bijzondere verhalen. We beginnen vandaag in Bhutan. De berg met afval is de laatste tien jaar vertienvoudigd qua grootte en dat zorgt voor kansen op de afvalsmarkt. Een bijdrage van Aletta André.

Yvo Smits over Yakuza

vanaf 00:13:53

Vandaag trad de directeur van de een na grootste bank van Japan op omdat zijn bank verantwoordelijk was voor een lening aan de Yakuza. Het zoveelste teken dat de Japanse Maffia zijn poten open en bloot in de Japanse samenleving heeft staan. Eerder bleek dat de Yakuza helpt met het opruimen van chemisch afval in Fukushima en kwam het nieuws dat ze sinds kort een eigen glossy hebben. We spreken Ivo Smits, professor Japanse Kunst en Cultuur aan de universiteit in Leiden.

lezing Bob Polak in Bergen

vanaf 00:37:01

Afgelopen woensdag hield  schrijver Bob Polak (in de beroemde ruine-kerk van Bergen) een lezing in het bijzijn van minister Ivo Opstelten en burgemeester van Bergen Hetty Hafkamp. Beiden waren na afloop woedend en een groot deel van het publiek was dat ook. Bobs boek Hier ligt Hemelrijk verschijnt ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van uitgeverij Conserve.

schuld en boete

vanaf 00:43:04

Vanochtend is de Raptus-zaak heropend: een grote mensenhandelzaak met 11 verdachten. Zij staan onder meer terecht voor mensensmokkel, (poging tot) moord, afpersing en deelname aan een criminele organisatie. In 2009 gingen zij alle elf vrijuit, de zaak was niet ontvankelijk omdat officier van justitie bepaalde zaken buiten het dossier had gehouden. Toch heeft het Hof in Den Bosch in hoger beroep besloten de zaak toch ontvankelijk te verklaren en helemaal opnieuw te beginnen. Marian Husken was er bij. Wat moet Nederland doen met teruggekeerde Syriegangers? Het aantal Nederlanders dat zich mengt in de strijd in Syrië, stijgt nog altijd, zegt de inlichtingendienst AIVD. Hoe bewijs je deelname gewapende strijd? Journalist Marian Husken en advocaat Marnix van der Werf zijn te gast.

advertentie