Het Spoor Terug

De Zuster komt zo! 6: de acties in 1979 voor meer verplegend personeel

Het Spoor Terug

De Zuster komt zo! 6: de acties in 1979 voor meer verplegend personeel

Aflevering 6 en slot van de zesdelige serie De zuster komt zo! over de geschiedenis van de verpleging.
Deze aflevering gaat over de verpleging in de jaren zeventig en tachtig. Oud-verpleegsters en verpleegkundigen uit Amsterdam en Haarlem belichten de aanleiding tot de acties van het verplegend personeel in 1979: het slechte imago van het beroep, het personeelstekort en de overbelasting van verpleegkundigen. Een oud-verpleegster over de huidige kwaliteit van de verpleging: "De instrumenten zijn beter en mooier, maar de verpleging is
minder." Ook over de VVIO, de Verpleegkundigen en Verzorgenden In Opstand, de acties in 1979 voor meer verplegend personeel en de oprichting van Nu'91. Geïllustreerd met een HA-fragment en een fragment van het NOS-Journaal.
Aan het woord:
- Hilde Salomons
- Anna Wierda
- Grardy van de Poel
- Joyce Haverkort
- Menno Dekker

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

persbericht:
Deel 6. Akties.
Ook al is de verpleging in aanzien gestegen en zijn de arbeidsomstandigheden minder slecht dan voorheen, het blijft een zwaar en onderbetaald beroep. Het blijft echter ook een maatschappelijk taboe dat verpleegkundigen de straat op gaan om hun rechten te eisen. Want laten zij dan niet hun belangrijkste taak - de zorg voor zieken - liggen?
Toch trekken in 1979 duizenden verpleegkundigen onder het motto Meer Personeel Rond Het Bed massaal naar Den Haag. Pas eind van de jaren tachtig vervolgt het VVIO - de landelijk organisatie voor verpleegkundigen - de acties.

advertentie