Villa VPRO

o.a. lijkt rapport Melkert op programma GL?

Villa VPRO

o.a. lijkt rapport Melkert op programma GL?

Wacht Zwitserland een leegloop van multinationals? Correspondent Renske Heddema vertelt over drie belangrijke referenda die het land wachten. De eerste daarvan op zondag. Hoofdgasten Max van Weezel en Margalith Kleijwegt vertellen over hun boek en stellen daarbij de vraag of verslaggevers misschien machtiger zijn dan politici. Een panel met Lotte Ragut (RTL) Bram van Ojik (Fractievz. GL) en Frank Hendrickx (AD) reageert daar later op en behandelt andere kwesties. En hoeveel tijd steekt men in een enkel debat? Ton Elias (VVD) beantwoordt die vraag. Metropolis is daarnaast in Turkije, waarbij een gravenmaker een crisis doormaakt omdat er weinig overblijft van de joodse en christelijke Turkse bevolking.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Gaat Zwitserland de loonkloof dichten?

vanaf 00:03:08

Zwitserland staat aan de vooravond van een reeks referenda over een drietal ingrijpende veranderingen. In drie stappen moet het verschil tussen de top van het bedrijfsleven en ‘jan met de pet’ verkleind worden. We praten met Zwitserland-correspondent Renske Heddema.

Metropolis Radio en de Gravenmaker in Turkije

vanaf 00:10:02

Onze correspondenten wonen deze week een uitvaart bij in hun standplaats. Gisteren waren we in Spanje. In Barcelona willen echte fans een doodskist in de kleuren van de club en soms gaat ook het shirt mee tot in het graf. Vandaag is Metropolis in Turkije. Een maker van joodse en christelijke graven, heeft daar de laatste jaren steeds minder werk. Een bijdrage van Suzanna Koster.

Op TV of roemloos ten onder

vanaf 00:14:50

Wie hebben tegenwoordig meer macht:  politici of presentatoren van de televisie? Rutte en Samsom of  Pauw, Witteman en Wester?  Met die vraag gingen de journalisten Margalith Kleijwegt en Max van Weezel op pad in Hilversum en Den Haag. Ze legden de vraag voor aan kamerleden, ministers, voorlichters, programmamakers en coryfeeen als Mies Bouwman en Koos Postema.  En de titel van hun boek dat verschijnt, lijkt veelzeggend:  OP TV, of roemloos ten onder.

Het parlement, het spel en de knikkers

vanaf 00:36:29

In den Haag worden jaarlijks honderden debatten gevoerd. Voor het individueel Kamerlid gaat er heel wat tijd zitten in de voorbereiding van zo'n debat. Tweede Kamerlid Ton Elias in het parlement, het spel en de knikkers gemaakt door Klaas den Tek.

Het Vragenuur

vanaf 00:40:36

Hoe gaat het met de onderhandelingen over de bezuinigingen op de pensioenen? Is Ad Melkert terug, en wat had hij vandaag te melden? Hoe hoog wordt de buffer die banken moeten aanhouden? Daarover spreken we in het Vragenuur(tje) met Bram van Ojik (fractievoorzitter GroenLinks), Lotte Ragut (RTL Nieuws) en Frank Hendrickx (parlementair verslaggever Algemeen Dagblad).

advertentie