Labyrint Radio

Labyrint Radio

Theorethisch gitaar spelen
Post: Waardoor heb je een favoriete slaaphouding?
Kennis is macht: Brazlië
Neanderthalers in Den Bosch
Een nieuw oervolk

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Theorethisch gitaar spelen

vanaf 00:04:36

De gitaar maakt al eeuwenlang deel uit van de klassieke muziektraditie. Maar een stuk schrijven voor de gitaar blijkt voor veel componisten een moeilijke opgave. Daarbij zijn er maar weinig gitaristen die zich verder ontwikkelen in het klassiek gitaar spelen. Gitarist Marlon Titre vindt dit jammer en ontwikkelde daarom een model dat de veelzijdigheid van de gitaar inzichtelijk maakt voor componisten en gitaristen.

Post: Waardoor heb je een favoriete slaaphouding?

vanaf 00:17:16

Komt je voorkeursslaaphouding voort uit de positie die als als foetus had in de baarmoeder? Deze vraag komt van luisteraar Dieuwertje Zwaan.Het antwoord op deze vraag word gegeven door Daniëlle Hendriks, Orthopedagoog aan het Slaapcentrum van het Medisch Centrum Haaglanden.

Kennis is macht: Brazilië

vanaf 00:21:58

Het is al jaren onderwerp van gesprek. De economische opkomst van de BRIC-landen, Brazilie, Rusland, India, China. Maar hebben ze ook de ideeen, de kennis en de bollebozen in huis? Hoe staat het kortom met de wetenschap in die BRIC-landen? In de komende weken praat Labyrint met wetenschappers uit binnen- en buitenland over de globalisering van wetenschap. Vanavond deel 3: Brazilie. Met Arthur Mol (WUR), Joop van Lenteren (WUR) en de Braziliaanse onderzoeker Carolina Maciel in een bijdrage van Frederique Melman.

Neanderthalers in Den Bosch

vanaf 00:34:48

Ze hadden het nooit verwacht. Tijdens het bouwen van een parkeergarage in Den Bosch kwamen naast de gebruikelijke bakstenen en schoenzolen ineens vuurstenen en hele oude dierenbotten tevoorschijn: de resten van een Neanderthalerkamp. Archeoloog Stefan Molenaar was een van de eersten die de vondsten mocht bekijken.

Een nieuw oervolk

vanaf 00:39:24

Afgelopen donderdag werd bekend dat met DNA-technieken een tot nu toe onbekende mensachtige is ontdekt van 400 duizend jaar oud, waarvan niemand weet waar hij sindsdien is gebleven. Wil Roebroeks, hoogleraar Archeologie van de Oude Steentijd, over dit bijzondere oervolk dat sindsdien spoorloos van de kaart is verdwenen.