Labyrint Radio
Toekomst plantenveredeling
Post: Uiterlijk in DNA
Kennis is Macht: India
Hersengolven aansturen
Toekomst plantenveredeling
Post: Uiterlijk in DNA
Kennis is Macht: India
Hersengolven aansturen
Het veredelen van planten gebeurt al honderden jaren. Door selectie en kruisbestuiven ontstaan gewassen die lekkerder, mooier en meer resistent zijn tegen ziektes. De veredeling van planten kreeg een versnelling door de kennis over de genetica. Maar het plakken en knippen met genen: genetische modificatie stuit op veel weerstand. Richard Visser, hoogleraar Plantenveredeling aan de Wageningen Universiteit weet er alles van. Welkom!
In de rubriek Post kunt u iedere week terecht met vragen waar u al een tijdje mee rondloopt maar geen antwoord op kan vinden. De vraag van deze week luidt: in hoeverre zijn onze uiterlijke kenmerken te herleiden uit ons DNA? Voor het antwoord zijn we terecht gekomen bij Eef Herregodts, woordvoerder van het NFI.
Het is al jaren onderwerp van gesprek. De economische opkomst van de BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China. Maar hebben ze ook de ideeën, de kennis en de bollebozen in huis? Hoe staat het kortom met de wetenschap in die BRIC-landen? Vanavond het laatste deel van een vierluik over de globalisering van wetenschap met dit keer aandacht voor India. Met onderzoekers Geleyn Meijer, Louise Fresco en Soutric Basu in een bijdrage van Frederique Melman.
Het lijkt te mooi o mwaar te zijn: psychiatrische patiënten die een psychose kunnen voorkomen door zelf hun hersengolven aan te sturen. Toch hoopt Floor Scheepers, psychiater en medisch hoofd van de afdeling psychiatrie aan het UMC Utrecht, dat dat binnenkort mogelijk zal zijn. Haar team is net begonnen met een experiment.