Een luchthaven op 2000 meter hoogte

Een luchthaven op 2000 meter hoogte

Er zijn maar tien piloten ter wereld die kunnen landen op de landingsbaan in Bhutan -op 2000 meter hoogte in het Himalaya gebergte.
De Bhutaanse leiders doen veel moeite om alles bij het oude te houden en vooral om Westerse invloeden buiten te houden, maar is alles ook echt bij hetzelfde gebleven. Is dat niet gewoon een verkooppraatje?

Dit fragment is onderdeel van

Reizen Waes

Bhutan is een afgelegen koninkrijk in het midden van het Himalayagebergte met een erg speciaal beleid: alles staat er in het teken van het 'bruto nationaal geluk'. De Bhutaanse regering probeert het land traditioneel en onbezoedeld te houden en net daardoor zouden de mensen er heel gelukkig zijn. Om dezelfde reden zijn ze er niet zo dol op massatoerisme: toeristen moeten er 250 dollar per dag betalen en krijgen 24 uur per dag een gids mee. In ruil zouden toeristen er ook echt gelukkiger worden. Maar is dat ook zo? Tom gaat het uitzoeken. Hij trekt van het westen naar het oosten van het land en ontdekt inderdaad een heel bijzondere samenleving. Een samenleving waar verkeerslichten uit den boze zijn, de vrouwen in stripclubs hun kleren aanhouden en de huizen versierd zijn met penissen. Tom betaalt braaf elke dag zijn 250 dollar, maar keert hij ook echt gelukkiger terug?

advertentie