Nooit meer slapen

Met o.a. Ad van Liempt, de voorstelling 'Van den vos' en beeldhouwster Marjolijn Mandersloot

Nooit meer slapen

Met o.a. Ad van Liempt, de voorstelling 'Van den vos' en beeldhouwster Marjolijn Mandersloot

'Na de bevrijding' vertelt het weinig bekende verhaal over de jaren 1945-1950. Journalist Ad van Liempt komt praten over het boek en de gelijknamige televisieserie. Daarna o.a. een reportage over 'Van den vos' van Theatergroep FC Bergman en een bezoek aan de werkplaats van de Eindhovense beeldhouwster Marjolijn Mandersloot.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Na de bevrijding

vanaf 00:02:39

Toen Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter leek het in eerste instantie of ons land explodeerde van vreugde. Maar na het feest volgde voor bijna iedereen de ontnuchtering. De machteloosheid over het langzame tempo van de wederopbouw. De schaarste, de armoede en de toenemende dreiging van een naderende oorlog met Indonesië. In het eerste uur praat met Pieter van der Wielen met Ad van Liempt, die in zijn boek 'Na de bevrijding' en de gelijknamige televisieserie het weinig bekende verhaal over de jaren 1945-1950 belicht.

De beelden van Marjolijn Mandersloot

vanaf 01:13:46

Op 12 januari opent er bij Galerie Jan van Hoof in 's-Hertogenbosch een tentoonstelling van de beeldhouwster Marjolijn Mandersloot. Tevens verschijnt er een nieuw boek over haar werk. Kort vóórdat de beelden naar de galerie werd verscheept, ging Gijsbert van der Wal bij Marjolijn Mandersloot op atelierbezoek.

Van den vos

vanaf 01:44:17

Na radicale bewerkingen van o.a. 'La Divina Commedia' en 'Het Oude Testament' vergrijpt de Vlaamse theatergroep FC Bergman zich deze keer aan een andere literatuurklassieker, het epische dierdicht 'Van de vos Reynaerde'. Het is een grootschalig kunstproject met theater, muziek en film. Komend weekend is de stadsschouwburg van Amsterdam aan de beurt, en daar is FC Bergman al druk aan het verbouwen. Botte Jellema ging kijken en sprak met de theatermakers Stef Aerts en Thomas Verstraten.