Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

In ons Eurobureau vandaag aandacht voor het Europese klimaatbeleid. We kijken ook naar China, met 'Berichten uit Bloggistan' over de afnemende populariteit van het sociale netwerk Sina Weibo. En er is Oekraïne: Michiel Driebergen maakte een reportage in Lviv.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nieuw rapport over de Nederlandse wapenexport

vanaf 00:03:53

Aanstaande maandag komt Campagne tegen Wapenhandel met een nieuwe analyse van de Nederlandse wapenexport. Expert Frank Slijper licht in Bureau Buitenland alvast een tipje van de sluier.

Extra troepen naar de Centraal Afrikaanse Republiek

vanaf 00:09:57

Sinds december woedt er in de Centraal Afrikaanse Republiek een burgeroorlog tussen kortweg Christenen en Moslims. Frankrijk stationeerde er militairen en ook de Afrikaanse Unie zette manschappen in. Vandaag stemde ook de VN-veiligheidsraad in met de inzet van een EU-troepenmacht in het land. Een gesprek met Remco van der Veen, manager Gezondheidszorg bij Cordaid.

Bellen met de wereld: 'Madame Bomba'

vanaf 00:18:43

De Libanese hoofdstad Beirut lijkt niet de ideale plek om grappen te maken over bommen. Toch is precies dat voor de 28-jarige kunstenares Rima Najdi reden om als bom verkleed de straten van Beirut op te gaan. Ze noemt zich Madame Bomba. Redacteur Edwin Koopman belde haar op in Berlijn, waar ze woont en werkt.

Berichten uit Bloggistan: de neergang van Weibo

vanaf 00:23:23

In onze rubriek 'Berichten uit Bloggistan' komt journaliste Julie Blussé langs. Ze kijkt naar de afnemende populariteit van het Chinese sociale netwerk Sina Weibo.

Reportage vanuit Oekraine

vanaf 00:31:14

Stenen, molotovcocktails, politiegeweld. De internationale druk op de Oekraïense president Janoekovitsj nam zodanig toe dat hij gedwongen werd zijn kabinet naar huis te sturen. Toch blijven duizenden Euromaidan activisten hardnekkig op de barricades staan, in hoofdstad Kiev maar nu ook in de provincie. Verslaggever Michiel Driebergen was de afgelopen dagen eerst in Kiev en toen in de West-Oekraïense stad Lviv, en hij registreert de twijfel van de demonstranten: moeten we de radicale kant op, of blijven we vreedzaam en geduldig bouwen aan een nieuw land?

Eurobureau: nieuwe klimaatdoelen

vanaf 00:42:19

De nieuwe plannen voor het nieuwe Europese klimaatbeleid liggen op tafel, dit naar tevredenheid van de Europese Commissie: volgens EC-voorzitter Barroso gaat het om een 'ambitieus en betaalbaar' voorstel. Toch worden lidstaten er niet toe verplicht om alle doelen te behalen. Hoe ambitieus kun je de klimaatplannen van de Europese Commissie dan nog noemen? Daarover een gesprek met Groenlinks Europarlementariër Bas Eickhout en Frits de Groot, manager energie en klimaat bij ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

advertentie