Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

De nabije toekomst van Syrië met Mouaz al-Khatib
De achilleshiel van Putin
Chinezen in Prato
Geobureau: Syrie
Onrust in Bosnie

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bosnie

vanaf 00:04:05

Sinds het weekeinde zijn demonstranten in steden in Bosnië de straat opgegaan. Dat ging niet altijd even zachtzinnig, overheidsgebouwen werden in de as gelegd en de politie schoot met rubber kogels. De demonstranten komen in verzet tegen de hoge werkloosheid en corrupte politici. Een gesprek met Goran Trkulja, afkomstig uit het voormalige Joegoslavië en journalist.

Chinezen in Prato

vanaf 00:11:42

In Bureau Buitenland een reportage van Angelo van Schaik over de schimmige wereld van de door Chinezen overgenomen kledingindustrie in het Italiaanse Prato. In deze klassieke Toscaanse textielstad werken nu naar schatting 25.000 Chinese arbeiders, waarvan de helft illegaal. De plaatselijke politie probeert middels invallen een einde te maken aan de misstanden en de erbarmelijke omstandigheden, maar door zolang er ook door de Italianen nog wordt geprofiteerd lijkt dit een onbegonnen zaak.

De achilleshiel van Putin

vanaf 00:25:08

Alle ogen zijn gericht op Sotsji, de duurste Olympische Spelen ooit. President Putin viert, al dan niet op bezoek in het Holland House, met deze spelen de terugkeer van Rusland op het wereldtoneel. Sportief succes moet de status als wereldmacht bevestigen. Maar op de achtergrond is het land in verval, zegt Sijbren de Jong van het Haagse Centrum voor Strategische Studies, HCSS. De Russische staat leeft van inkomsten uit gas en olie. En de vraag naar die vorm van energie zal de komende tien jaar sterk afnemen. Als dat gebeurt, wacht Poetin een ongeëvenaarde crisis… Dit andere beeld van Rusland presenteert De Jong vanavond in Bureau Buitenland.  

De nabije toekomst van Syrië met Mouaz al-Khatib

vanaf 00:34:29

Een interview met Mouaz al-Khatib, oud-leider van de Syrische oppositie. Hij was imam in Damascus en werd meerdere keren opgepakt vanwege zijn kritiek op het regime van president Assad. Nadat hij het land was ontvlucht werd hij gekozen als leider van de oppositie, maar  in april vorig jaar nam hij ontslag. Vanavond een  interview met de oud-oppositieleider over de vredesonderhandelingen en de toekomst van Syrië.

Geobureau

vanaf 00:44:15

En meer Syrië in ons wekelijkse programmaonderdeel het Geobureau. Oud-ambassadeur en arabist Koos van Dam en Midden-Oosten gezant van de Europese liberale fractie in de Egyptische hoofdstad Caïro Koert Debeuf gaan met elkaar in discussie over welke aanpak ten aanzien van Assad de meeste kans op vrede brengt.

advertentie