Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

In ons buitenlandpanel kijken we vandaag met Bertus Hendriks en Erwin van Veen naar Jemen en Israel: in het ene land lijkt de Arabische Lente zomaar iets op te leveren, in het andere probeert John Kerry met man en macht de onderhandelingen over vrede met de Palestijnen weer op gang te krijgen. Ook in Birma beleven ze zoiets als een lente...of misschien toch niet? Daarover een reportage van Egbert Hermsen. Voormalig Moskou-correspondent Michel Krielaars leest zijn derde Sotsji-column en we gaan naar Frankrijk: waarom is president Francois Hollande deze week weer minder populair dan vorige week, ondanks een hartelijk ontvangst in Washington? Daarover een gesprek met Rudi Wester en Andy Langenkamp.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Italiaanse premier Letta treedt af

vanaf 00:03:12

De Italiaanse premier Enrico Letta gaat morgen aftreden. De partijvoorzitter van de centrum-linkse coalitiepartij Partito Democratico, Matteo 'Il rottamatore' Renzi neemt waarschijnlijk het premierschap over. Aan de telefoon correspondent Angelo van Schaik.

Column Sotsji: Michel Krielaars

vanaf 00:09:15

Terwijl vandaag in Sotsji kunstrijden en rodelen op het programma stonden neemt Michel Krielaars, chef boeken bij NRC en oud-correspondent in Moskou, ons in zijn derde column mee naar Rusland.

Buitenlandpanel: Israël en Jemen

vanaf 00:13:13

In ons buitenlandpanel deze week Bertus Hendriks en Erwin van Veen, waarmee wij kijken naar Israël en Jemen. Want bijna overal lijkt de Arabische lente mislukt of in ieder geval vooralsnog flink vastgelopen, maar in Jemen bloeit iets op. Ook hebben we het over John Kerry's pogingen om het Israelische-Palestijnse vredesproces nieuw leven in te blazen.    

Reportage: de 'politieke lente' van Birma

vanaf 00:32:24

In Birma wordt de rode loper uitgerold voor buitenlandse investeerders. Deze investeerders staan te trappelen om zaken te doen, zolang de 'politieke lente' in het land doorzet. Maar slaat Birma wel echt de weg in naar democratie, met vrije verkiezingen in 2015? Of is het slechts schijn en blijven donkere kanten van het bewind de boventoon voeren? Een reportage van Egbert Hermsen samen met de Birmese journalist Nay Thwin.

François Hollande zakt steeds verder diepte in

vanaf 00:49:27

Ze zijn dol op revolutie, maar hebben een hekel aan hervormingen. Een Frans cliché dat des te meer vorm krijgt sinds de Franse president François Hollande begin dit jaar aankondigde grondig van economische en ook ideologische koers te veranderen. Of het nou ligt aan deze rigoureuze plannen, de hoge werkloosheid of die ene amoureuze escapade met een relatiebreuk tot gevolg: Hollande glijdt steeds verder de diepte in. Terwijl de president zijn driedaagse bezoek aan de Verenigde Staten afsloot verscheen vandaag een nieuwe peiling: 77% van de ondervraagde Fransen vindt dat hun president slecht presteert. Een nieuw record. Daarover een gesprek met Rudi Wester, oud-directeur van Institut Néerlandais in Parijs en Andy Langenkamp, politiek analist bij Interest & Currency Consultants.

advertentie