Buitenlandpanel: Iran, Syrië en het Internationaal Strafhof.

Buitenlandpanel: Iran, Syrië en het Internationaal Strafhof.

Een drukke dag vandaag in Den Haag. Want verschillende tribunalen gingen (weer) van start. Het Hariri-tribunaal heeft haar eerste zittingsdag. Het proces tegen Karadic ging verder bij het Joegoslavië Tribunaal en bij het Internationaal Strafhof ging het proces tegen de Kenianen William Ruto en Joshua Sang verder. Tjitske Lingsma is freelance journalist, gespecialiseerd in internationaal recht. Zij is vandaag bij de zaak tegen Ruto en praat ons daar vanavond over bij. Ook zal zij ingaan op de lange juridische weg die de tribunalen moeten afleggen alvorens zij tot een uitspraak komen.
En we gaan naar Iran. Want maandag treedt de tijdelijke overeenkomst in werking tussen Iran en zes wereldmachten over het omstreden Iraanse kernprogramma. Dat betekent dat Iran haar nucleaire activiteiten zal terugschroeven en internationale inspecties van de kerncentrales toestaat. In ruil daarvoor zullen Westerse landen sancties op Iran opheffen en tegoeden teruggeven. Carolien Roelants, Midden-Oosten deskundige legt uit wat de gevolgen zijn. En wat het betekent voor de positie van Iran in de regio en de relatie met Amerika.

Dit fragment is onderdeel van

Bureau Buitenland

Een gesprek vanuit Kabul met auteur Arnon Grunberg: na tweemaal 'embedded' bij de Nederlandse troepen is hij samen met dichter Qader Shafiq voor het eerst sinds 2011 terug om het land en de mensen op een hele andere manier te leren kennen.In ons Buitenlandpanel Tjitske Lingsma, freelance journalist en gespecialiseerd in internationaal recht. Zij is vandaag bij de zaak tegen Ruto en praat ons daar vanavond over bij. En we gaan naar Iran, waar maandag de tijdelijke overeenkomst in werking treedt tussen Iran en zes wereldmachten over het omstreden kernprogramma. Midden-Oosten deskundige Carolien Roelants legt uit wat de gevolgen zijn en wat het betekent voor de positie van Iran in de regio en de relatie met Amerika. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan komt maandag naar Brussel. Het had een mooi bezoek moeten worden, maar het corruptieschandaal dat zijn eigen AK-partij treft en het ingrijpen van zijn regering bij politie en justitie om het corruptie-onderzoek te frustreren werpt er een schaduw over. Daarover een gesprek met Ria Oomen, Europarlementariër voor het CDA en rapporteur over de Turkse toetreding. En in onze 'Dictator van het jaar 2013'-verkiezing nomineert Willem van de Put de premier van Cambodja: Hun Sen.

advertentie