Four By Four

Live in Serah

Four By Four

Live in Serah

Live opname uit Zaandam! Zondag 24 november om 16.00 uur trad Four by Four op bij Jazz in Serah in Zaandam. Four by Four wordt gevormd door Zaankanter Jan Willem van der Ham op altsaxofoon, Wiek Hijmans op gitaar, Renato Fereira op bas en Onno Govaert op drums.
Jan Willem van der Ham speelde voorheen als fagottist in grote bands als Sean Bergins MOB en Bik Bent Braam, maar hij is ook de fagottist van het Ives Ensemble…
Het is mooi om te zien hoe goed de muzikanten – uit verschillende generaties afkomstig – met elkaar samenspelen. Net als Jan Willem van der Ham heeft gitarist Wiek Hijmans zijn sporen verdiend in zowel de geïmproviseerde als in de eigentijdse gecomponeerde muziek, terwijl de bassist en de drummer uit de jongste Amsterdamse improvisatiewereld komen. Zij tonen aan dat het avontuur in de Nederlandse jazz nog lang niet op zijn retour is.

Dit fragment is onderdeel van

Vrije Geluiden Radio 6

Een onverbiddelijk live-programma dat de grenzen van de jazz en de wereldmuziek opzoekt, in nauwe samenwerking met Vrije Geluiden TV en Vrije Geluiden Radio 4. Actuele ontwikkelingen in de jazz- en wereldmuziek, met een vaste plek voor concertopnamen en live-uitzendingen van concerten en festivals, naast uitzendingen van tracks van relevante nieuwe uitgaven en belangwekkende archiefopnamen. Presentatie: Frank Jochemsen. Jan Willem van der Ham is de fagottist van het Ives Ensemble, dat vandaag in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam zorgt voor een Ives-festival. Hij heeft ook een eigen jazzkwartet: Four By Four, met Wiek Hijmans op gitaar, Renato Fereira op bas en Onno Govaert op drums. Van dat kwartet maakten we op 24 november 2013 een opname in Jazz in Serah in Zaandam. Net als Van der Ham heft Wiek Hijmans vele jaren ervaring in zowel de gecomponeerde als de geïmproviseerde muziek. De bassist en de drummer komen uit de jongste Amsterdamse improvisatie-scene. Verder gaat Frank Jochemsen op zoek naar invloeden van de Amerikaanse componist Charles Ives op de jazz, èn hij trekt een laatje open uit het rijk gevulde archief.

advertentie