Rust Zacht

Walter en Elsbeth Etty

Rust Zacht

Walter en Elsbeth Etty

Joop van Tijn in gesprek met Walter en Elsbeth Etty.

Uitgebreide beschrijving:
Pianomuziek.
00:00:34
Joop van Tijn: Walter Etty is Wethouder in Amsterdam, Elsbeth is oud hoofdredacteur van de Waarheid, zij werkt nu aan een biografie over Henriëtte Roland Holst. Wat denken jullie dat je van elkaar gezegd hebben in de voorgesprekken?
00:02:00
Walter: ...dat ze me aardig vindt, ik ben er niet bezorgd over.
Elsbeth: ... ik denk dat hij heel weinig van mij weet... -ze hebben één broer en twee zusters (beiden getrouwd met rijke artsen); E. vindt huwelijk een waanzinnige instelling.
W. heeft 10 jaar samengewoond voordat hij ging trouwen.
n.a.v. vraag Wat vinden jullie van elkaar?
00:05:56
Elsbeth: Ik vind het afkeurenswaardig, iets onbegrijpelijks dat iemand het leuk vindt om wethouder voor de PvdA te worden in Amsterdam. In Amsterdam is dat de Lucky Luijk ontruimen, noodtoestanden helpen instellen, dat soort dingen daar ben je dan medeverantwoordelijk voor (verder over ontruiming Lucky Luijk en wat daar aan vast zit).
00:10:27:
Walter reageert zakelijk op Lucky Luijk aanval.
Elsbeth: Het gaat mij erom dat iemand de keuze maakt om een functie te gaan bezetten waar je dit soort keuzes moet maken.
Joop van Tijn: Wat is de oudste herinnering die jullie van elkaar hebben?
00:14:47
Beider hebben herinneringen die iets met poep te maken hebben.
00:18:13
Joop van Tijn: Pijnlijke periode, de schooltijd. Elsbeth was ongelooflijk lastig, werd van school gestuurd, ging naar internaat.
Elsbeth wil er niet over praten: ik vind het heel vervelend om er aan terug te denken, ik word weer kwaad over hoe scholen met kinderen omgaan, het is afgelopen voorbij.
00:20:21
Walter: We hebben in die periode regelmatig contact gehad. ...ik vond het niet leuk dat ze het huis uitging... Joop van Tijn: Herkennen jullie elkaar in manier van redenen; wat is het verschil?
00:23:32
Elsbeth: Ik denk dat Walter veel meer dan ik rationaliseert, ik reageer primairder dan hij...
Walter is het er niet mee eens. (De manier van reageren op de Lucky Luijk komt in dit verband weer centraal te staan in het gesprek).
00:32:33
Joop van Tijn: Terug naar jullie middelbare schooltijd. Walter was een vrij kuise Joachim van Babylonachtige figuur begrijp ik uit de verhalen.
Elsbeth: Ik denk dat hij inderdaad gaat blozen als ik daarover begin. Je was buitengewoon preuts (voorbeelden, anekdotes).
Joop van Tijn: Is het nu voorbij?
00:37:35
Elsbeth vertelt anekdote over een vakantie in Italië met Walters echtgenote, Djoek (waarover zeer positief gesproken wordt). Waarbij naakt zonnen aan de orde komt.
Walter: Ik ben geen voorstander van dat soort zaken. Hij heeft voor deze instelling geen verklaring.
00:46:00
Over de aardige Djoeke, die zangeres is. Over een bijlage van Vrij Nederland over leden Amsterdamse Gemeenteraad. Daarin zei Walter Etty; citaat je moet niet klagen over het vele werk (en) ik heb een kleinkind van drie maanden dat stelt nog geen eisen, daarover schreef Elsbeth in haar krant De Waarheid 'ooit een vrouw zoiets horen zeggen'.
Joop van Tijn: Dat was dus een 'ruzie' die in de krant werd uitgevochten. (Aanleiding voor voortgang gesprek, wiens carrière gaat voor die van Walter of die van Djoeke).
00:47:28
Joop van Tijn: Hoe zien jullie elkaars ontwikkeling van nu of dan?
Walter: Heel onzeker. Misschien zit Elsbeth over vijf jaar op de Veluwe met een rijke echtgenoot of bij Elseviers Weekblad... ik hoef me geen zorgen over haar te maken.
Elsbeth: Walter doet aan carrièreplanning... hij zal proberen staatssecretaris te worden, later minister...
JvT: Jullie zitten naar elkaar te stralen aan het eind van deze krachtmeting.
00:53:47
Muziek.

Aflevering in de serie Broers en Zussen