Het Spoor Terug

Ter walvischvaart! 2: Stoere Mannen

Het Spoor Terug

Ter walvischvaart! 2: Stoere Mannen

Tweede aflevering van een zesdelige serie over de geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart. Deze aflevering de documentaire 'Stoere Mannen', waarin een reconstructie van het leven en werk van de 17e eeuwse walvisvaarders in de barre poolstreken.
De walvisvangst was een bedrijfstak voor stoere mannen met baarden. Maandenlang trotseerden zij de barre kou van de Poolzeeën, in de hoop op een goede vangst. Op Spitsbergen werd in speciale walvisvaartstations (met Smeerenburg als bekendste) de traan uitgekookt, om aan het einde van het seizoen mee terug te nemen naar Nederland. Toch was het een aantrekkelijk bedrijf: wie naar de Noord ging was hooguit een half jaar van huis, en bij goede vangst waren de verdiensten hoog. Wel was er de nodige concurrentie. Tot in het pakijs bestreden Nederlanders, Britten, Fransen en Denen elkaar de meest lucratieve vangstlocaties.
De documentaire bevat de volgende onderdelen:
- vraaggesprek met conservator Gerald de Weerdt, in een nagebouwd tussendek van het schip van walvisvaarder Willem Barentsz in museum 't Behouden Huys op Terschelling, over het leven en werk aan boord het schip;
- een impressie van een archeologische onderzoek in de Van Keulen-baai op Spitsbergen, waarin vraaggesprekken met archeoloog Laurens Hacquebord die een 17e eeuws walvisvaarderstation reconstrueert.
Geïllustreerd met citaten uit historische bronnen.

advertentie