Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Vandaag in Bureau Buitenland, de crisis in Oekraïne met militair analist en Ruslandkenner Joris van Bladel. Journalist Rik Delhaas en Arabiste Ruth Vandewalle waren in Egypte en zagen een diep verdeeld land dat zich opmaakt voor de verkiezingen. En in het buitenlandpanel spraken we met Martin Jelsma, gespecialiseerd in de internationale drugsproblematiek en Barbara Hogenboom van het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns Amerika in Amsterdam over de vraag of Latijns Amerika. Met een progressief drugsbeleid maar als het over mensenrechten gaat er heftig wordt geprotesteerd. 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 6 maart 2014

vanaf 00:02:38

Vandaag in Bureau Buitenland, de crisis in Oekraïne met militair analist en Ruslandkenner Joris van Bladel. Journalist Rik Delhaas en Arabiste Ruth Vandewalle waren in Egypte en zagen een diep verdeeld land dat zich opmaakt voor de verkiezingen. En in het buitenlandpanel spraken we met Martin Jelsma, gespecialiseerd in internationale drugsproblematiek en Barbara Hogenboom van het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns Amerika. Een werelddeel met twee gezichten. Wereldwijd loopt het continent voorop met een meer progressief drugsbeleid. Tegelijkertijd zijn landen in de regio op het gebied van mensenrechten helemaal niet zo progressief.

Crisis Oekraïne met Ruslanddeskundige Joris van Bladel

vanaf 00:02:44

Terwijl president Poetin stellig zijn poot stijf houdt en ze op de Krim over 10 dagen een referendum houden over de aansluiting bij Rusland, probeert het westen verwoed een antwoord te vinden op crisis in Oekraïne. De VS hebben al sancties aangekondigd, maar hebben vergeleken met de EU geringere handelsbelangen met de Russen. In hoeverre ontstaan door het Russische optreden spanningen tussen de Verenigde Staten en de EU, of weet men toch samen op te trekken? Met militair analist en Ruslanddeskundige Joris van Bladel bespreken we de laatste ontwikkelingen op en rondom de Krim.

Reportage: Verdeeld Egypte aan vooravond van verkiezingen

vanaf 00:15:01

Egypte wacht nog op de bekendmaking van de kandidatuur van veldmaarschalk Abdul Fatah al-Sisi, maar iedereen gaat er vanuit dat hij de volgende president wordt. Rik Delhaas was de afgelopen week in Egypte en zag een diep verdeeld land dat zich opmaakt voor nieuwe presidentsverkiezingen. Hij bezocht ook Moslimbroeders die niet mee mogen doen aan de verkiezingen want zij zijn als terroristische organisatie verboden.

Bellen Met de Wereld: Ecologische grafskist

vanaf 00:35:43

De economische crisis in Spanje treft niet alleen de levenden maar ook de doden. Ondernemer Javier Ferrandiz lanceerde de ecologische doodskist; goed voor het milieu, maar vooral ook voor de portemonnaie; niet onbelangrijk in een land met een werkloosheidscijfer van 40 procent.

Drugs en democratie in Latijns Amerika

vanaf 00:39:44

Latijns Amerika loopt internationaal voorop met een meer progressief drugsbeleid. Tegelijkertijd zijn veel landen in die regio op het gebied van de mensenrechten juist helemaal niet zo progressief, zeker niet als economische belangen op het spel staan. We spreken met Martin Jelsma, gespecialiseerd in de internationale drugsproblematiek en Barbara Hogenboom van het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns Amerika.

advertentie