Het Spoor Terug

Eigen Baas 5: cabaretier Jan de Kleijn

Het Spoor Terug

Eigen Baas 5: cabaretier Jan de Kleijn

Aflevering 5 van de serie Eigen Baas gaat over Jan de Kleijn, sociaal bewogen artiest, afkomstig uit de Utrechtse arbeidersbuurt de Zeven Steegjes. Hij trekt na WO2 met zijn eigen cabaretgezelschap 35 jaar lang door het land. Hij heeft voornamelijk opgetreden voor arbeiders. Eerst voor hen die in de werkverschaffing zaten, in de zogenaamde DUW-kampen, daarna voor onder andere de landarbeidersbond en de bouwbond
Jan de Klein vertelt over o.a. zijn armoedige jeugd in de Utrechtse arbeiderswijk 'de Zeven Steegjes', over zijn start als boekverkoper tijdens de Tweede Wereldoorlog, belicht zijn ontwikkeling als artiest, beschrijft het verloop van zijn carrière en noemt zijn slechte gezondheid als oorzaak van het einde van zijn 35-jarige carrière als artiest. De Kleijn zingt fragmenten van zijn liedjes en benadrukt de grote invloed van 'de Zeven Steegjes' op zijn leven: " 's Winters viel de sneeuw op je dekens."
De Kleijn over het verdere verloop van zijn leven: de Gelderse boerderij die hij verbouwde, zijn slechte gezondheid, het einde van zijn 35-jarige carrière als artiest en zijn gelukkige leven met zijn familie en zijn AOW.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief