Het Spoor Terug

Eigen Baas 6: Henk Barentsen

Het Spoor Terug

Eigen Baas 6: Henk Barentsen

Aflevering 6 en slot van de Spoor Terugserie Eigen Baas, portretten van eigenzinnige Nederlanders die zonder baas door het leven zijn gegaan. Dit portret gaat over de 56-jarige Henk Barentsen uit het Walcherse Biggekerke, die na een aantal mislukte pogingen om bij een baas te dienen van de psychiater te horen kreeg dat hij een 'autoriteitsconflict had en beter kon proberen zelfstandig door het leven te gaan. Na dat een aantal jaren als fietsenmaker, visser en antiekhandelaar op een geheel eigen wijze te hebben gedaan, lukt het hem nu al jaren om, dankzij twee rechterhanden, een sober leven en enige inkomsten van zijn vrouw, 362 dagen per jaar niet voor geld te hoeven werken.
Barentsen over zijn bestaan als arbeidsloos burger zonder werkloosheidsuitkering en over de voordelen van zijn onafhankelijkheid. Hij belicht zijn gereformeerde jeugd, beschrijft zijn opleiding op de ambachtsschool. Hij gaat in op zijn problemen bij verschillende werkgevers en bij de start van verschillende eigen bedrijfjes, waaronder een fietsenmakerij en een antiekhandeltje.
Barentsen beschrijft zijn liefde voor de Zeeuwse natuur en prijst zich gelukkig met zijn onafhankelijk bestaan: "Ik kan goed stilzitten, de tijd laten passeren (...) zo zou ik best 80 willen worden."

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

advertentie