Het Spoor Terug

De tuindorpen in Amsterdam-Noord 1

Het Spoor Terug

De tuindorpen in Amsterdam-Noord 1

Eerste aflevering van de driedelige documentaireserie 'De tuindorpen in Amsterdam-Noord'. Tussen 1918 en 1923 zijn door de gemeentelijke Woningdienst in Amsterdam-Noord drie tuindorpen gebouwd. Vogeldorp, Disteldorp en Tuindorp Oostzaan waren bedoeld voor arbeidersgezinnen die door de grote woningnood in de stad geen eigen woning hadden maar zgn. inwonend waren.
In deze driedelige serie vertellen de oudste bewoners hoe snel ze zich thuis voelden al dacht hun familie dat ze gingen emigreren, zo ver vond men de dorpen van de stad liggen.
Gespreksonderwerpen zijn:
de verhuizing van de eerste bewoners vanuit de Amsterdamse binnenstad en omliggende gemeenten naar de dorpen, wat als een enorme overgang werd ervaren; de moderne faciliteiten en de badhuizen in de tuindorpen; de opzichteressen in de tuindorpen die erop toezagen dat de regels werden nageleefd; de kleine woningen; de sterke sociale controle; de enorme speelruimte voor de kinderen in de dorpen; de geïsoleerde ligging van de tuindorpen; het boerse imago van de tuindorpers onder de stedelingen; de tevredenheid van de tuindorpers over hun woonsituatie.
Met citaten uit verschillende geschriften over de tuindorpen.


Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief