Het Spoor Terug

De tuindorpen in Amsterdam-Noord 3

Het Spoor Terug

De tuindorpen in Amsterdam-Noord 3

Slot van de driedelige documentaireserie 'De tuindorpen in Amsterdam-Noord'. Tussen 1918 en 1923 zijn door de gemeentelijke Woningdienst in Amsterdam-Noord drie tuindorpen gebouwd. Vogeldorp, Disteldorp en Tuindorp Oostzaan waren bedoeld voor arbeidersgezinnen die door de grote woningnood in de stad geen eigen woning hadden maar zogenaamd inwonend waren.
In deze driedelige serie vertellen de oudste bewoners hoe snel ze zich thuis voelden al dacht hun familie dat ze gingen emigreren, zo ver vond men de dorpen van de stad liggen.
Gespreksonderwerpen zijn:
de dijkdoorbraak op 14 januari 1960 in Tuindorp Oostzaan; de evacuatie van de bewoners; de schade aan de woningen als gevolg van de watersnood; de economische en sociale afhankelijkheid van de bewoners van Tuindorp Oostzaan van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) als werkgever; de sfeerverandering in de tuindorpen als gevolg van de komst van nieuwe bewoners; de goede kwaliteit van de woningen in Tuindorp Oostzaan, die pas na vijfenzeventig jaar worden gerenoveerd.
Geïllustreerd met HA-fragmenten.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief