Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Deze week in Bureau Buitenland maken we een rondje rondom Rusland.  Gisteren spraken we in Café Europa over Oekraïne en de relatie Europa-Rusland. Vandaag draaien we met Jos Boonstra van FRIDE oostwaarts via de Kaukasus richting Centraal Azië. Vijf Nederlandse experts bezochten onlangs de bezette Palestijnse Gebieden op de Westelijke Jordaanoever om een beter beeld te krijgen van de gevolgen voor deze kinderen. Expert Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht, schreef mee aan het rapport.Verslaggever Edwin Koopman ging naar Barcelona, waar de Spaanse protestbeweging Indignados werkt aan een politieke beweging.
Morgen zijn de presidentsverkiezingen in het grootste land van Afrika: Algerije. Alles wijst er op dat de zittend president Abdelaziz Bouteflika weer gaat winnen. En dat is opmerkelijk: Bouteflika is na zijn zware beroerte vorig jaar meer dood dan levend en schittert in zijn campagne dan ook door afwezigheid. Daarover een gesprek met Niek Pas.
In onze rubriek Bellen met de wereld belt Saskia Houttuin naar de Oost-Congolese stad Bukavu, waar ze in de ban zijn van raadselachtige wurgpraktijken: de zogenaamde 'Kabanga'-moorden.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 16 april 2014

vanaf 00:04:12

Deze week in Bureau Buitenland maken we een rondje rondom Rusland. Gisteren spraken we in Café Europa over Oekraïne en de relatie Europa-Rusland. Vandaag draaien we met Jos Boonstra van FRIDE oostwaarts via de Kaukasus richting Centraal Azië. Vijf Nederlandse experts bezochten onlangs de bezette Palestijnse Gebieden op de Westelijke Jordaanoever om een beter beeld te krijgen van de gevolgen voor deze kinderen. Expert Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht, schreef mee aan het rapport. Verslaggever Edwin Koopman ging naar Barcelona, waar de Spaanse protestbeweging Indignados werkt aan een politieke beweging. Morgen zijn de presidentsverkiezingen in het grootste land van Afrika: Algerije. Alles wijst er op dat de zittend president Abdelaziz Bouteflika weer gaat winnen. En dat is opmerkelijk: Bouteflika is na zijn zware beroerte vorig jaar meer dood dan levend en schittert in zijn campagne dan ook door afwezigheid. Daarover een gesprek met Niek Pas. In onze rubriek Bellen met de wereld belt Saskia Houttuin naar de Oost-Congolese stad Bukavu, waar ze in de ban zijn van raadselachtige wurgpraktijken: de zogenaamde 'Kabanga'-moorden.

Palestijnse kinderen in detentie

vanaf 00:05:25

Dagelijks arresteert het Israëlische leger minderjarige Palestijnse kinderen op verdenking van het gooien met stenen. Deze kinderen worden 's nachts van hun bed gelicht, gevangen gezet en berecht door de Israëlische autoriteiten. Vijf Nederlandse experts bezochten onlangs de bezette Palestijnse Gebieden op de Westelijke Jordaanoever om een beter beeld te krijgen van de gevolgen voor deze kinderen. Expert Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit van Utrecht, schreef mee aan het rapport.

Reportage: Spaanse protestbeweging Indignados

vanaf 00:11:38

Drie jaar geleden leidde de crisis tot de massale demonstraties en bezettingen van pleinen in heel Spanje. Duizenden 'indignados', verontwaardigden, kwamen in opstand tegen corruptie, armoede en het gebrek aan banen. Intussen zijn de pleinen leeg, maar achter de schermen wordt hard gewerkt aan een politieke beweging die zich opmaakt voor de Europese verkiezingen. Verslaggever Edwin Koopman ging naar Barcelona met de vraag of deze protestpartij inderdaad de stemmen gaat trekken van de duizenden die destijds de straat op gingen.  

Bellen met de wereld: Kabanga

vanaf 00:26:13

De Oost-Congolese stad Bukavu is in de ban van raadselachtige wurgpraktijken, de zogenaamde 'Kabanga'-moorden. Maar liefst één à twee keer per week zou er een slachtoffer vallen. In een poging deze lugubere praktijken te voorkomen patrouilleren jongeren door de wijken en proberen zij mogelijke daders op te sporen. Saskia Houttuin belde daarover met de 29-jarige Blaise Bulambo. Hij maakt deel uit van het burgeriniatief 'Bukavu Force Vive Pour La Paix'.

Crisis Oekraïne en Centraal Azië

vanaf 00:35:30

Deze week in Bureau Buitenland maken we een rondje rondom Rusland. Gisteren spraken we over Oekraïne en de relatie Europa-Rusland. Vandaag draaien we meer oostwaarts via de Kaukasus richting Centraal Azië. Dat doen we in deze uitzending met Jos Boonstra, hij is is werkzaam voor de Europese denktank FRIDE in Madrid en richt zich vooral op Europees beleid in de richting van Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal Azië.

Verkiezingen in Algerije

vanaf 00:47:59

Morgen zijn de presidentsverkiezingen in het grootste land van Afrika: Algerije. Alles wijst er op dat de zittend president Abdelaziz Bouteflika weer gaat winnen. En dat is opmerkelijk: Bouteflika is na zijn zware beroerte vorig jaar meer dood dan levend en schittert in zijn campagne dan ook door afwezigheid. Waarom is hij dan toch kandidaat? Gaat het staatshoofd wederom een klinkende overwinning tegemoet of broeit er toch iets onder het oppervlak, ondanks dat een Arabische Lente eerder aan het land is voorbijgegaan? Daarover een gesprek met Niek Pas, Algerije-deskundige van de Universiteit van Amsterdam.

advertentie