Bureau Buitenland

7 mei 2014

Bureau Buitenland

7 mei 2014

Bureau Buitenland belt met NRC-journalist Hubert Smeets in Kiev, over de opmerkelijke uitspraken die Vladimir Poetin vandaag deed over de verkiezingen in Oekraïne. De crisis daar is ook in de Baltische staten goed voelbaar, waar een forse Russische minderheid woont. Verslaggever Edwin Koopman sprak erover met Jan Brokken, auteur van het boek 'Baltische zielen'.
Met ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind bespreken we de vandaag verzonden brief van minister Ploumen: de eerder opgeschorte financiële hulp aan Rwanda wordt weer hervat, maar waarom eigenlijk?
Als een fly on the wall volgde onze correspondent Tijn Sadée de afgelopen maanden vier Europarlementariërs op weg naar de Europese verkiezingen op 22 mei. Vanavond het eerste deel met Bas Eickhout van GroenLinks: alom bejubeld als talent en een drammer in debatten over klimaat. Maar kreeg hij ook zijn zin?
In onze wekelijkse rubriek Eurobureau een interview met de hoogste Nederlandse functionaris in Brussel: Alexander Italianer. Als directeur-generaal Mededinging bij de Europese Commissie legt hij aan banken miljardenboetes op.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bureau Buitenland 7 mei 2014

vanaf 00:02:08

Bureau Buitenland belt met NRC-journalist Hubert Smeets in Kiev, over de opmerkelijke uitspraken die Vladimir Poetin vandaag deed over de verkiezingen in Oekraïne. De crisis daar is ook in de Baltische staten goed voelbaar, waar een forse Russische minderheid woont. Verslaggever Edwin Koopman sprak erover met Jan Brokken, auteur van het boek 'Baltische zielen'. Met ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind bespreken we de vandaag verzonden brief van minister Ploumen: de eerder opgeschorte financiële hulp aan Rwanda wordt weer hervat, maar waarom eigenlijk? Als een fly on the wall volgde onze correspondent Tijn Sadée de afgelopen maanden vier Europarlementariërs op weg naar de Europese verkiezingen op 22 mei. Vanavond het eerste deel met Bas Eickhout van GroenLinks: alom bejubeld als talent en een drammer in debatten over klimaat. Maar kreeg hij ook zijn zin? In onze wekelijkse rubriek Eurobureau een interview met de hoogste Nederlandse functionaris in Brussel: Alexander Italianer. Als directeur-generaal Mededinging bij de Europese Commissie legt hij aan banken miljardenboetes op.

Hubert Smeets over uitspraak Poetin

vanaf 00:03:21

Verkiezingen in Oekraïne op 25 mei? Een fantastisch goed idee! Was getekend: Vladimir Poetin. Vanmiddag verraste Poetin vriend en vijand door te zeggen dat verkiezingen toch een stap in goede richting zijn, zolang 'alle burgers' worden beschermd. Is Poetin in een milde bui, de weg kwijt of beginnen de sancties toch te bijten? Bureau Buitenland vraagt het NRC-journalist Hubert Smeets, hij is momenteel in Oekraïne.

Jan Brokken over de Baltische staten en Russische dreiging

vanaf 00:10:11

De crisis in Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim gaat aan andere buurlanden van Rusland niet ongemerkt voorbij. In Estland, Letland en Litouwen ligt de bezetting door de Sovjet-Unie nog vers in het geheugen. In deze landen woont bovendien een forse Russische minderheid die wordt behandeld als tweederangs burgers. Schrijver Jan Brokken wijdde enkele jaren geleden een boek aan deze landen en hun verleden: Baltische Zielen, dat sinds enkele weken weer extra wordt gekocht. Verslaggever Edwin Koopman zocht Brokken op in Amsterdam en vroeg hem of de Baltische landen vrezen voor een herhaling van de situatie in Oekraïne.

Ploumen hervat hulp Rwanda

vanaf 00:25:12

Rwanda mag zich weer 'donor darling' van Nederland noemen: in een kamerbrief naar de Tweede Kamer licht minister Ploumen toe waarom de eerder stopgezette 5 miljoen per jaar, bedoeld voor de Rwandese justitiesector, weer wordt hervat. In 2012 werd deze steun nog opgeschort omdat Rwanda de rebellen van M23 zou steunen in buurland Congo; twee jaar later is er van de rebellenbeweging niets meer over. Maar is dat wel een goed argument om de toch omstreden Rwandese justitie van financiële middelen te voorzien? Joël Voordewind van de ChristenUnie is kritisch.   

Reportage vanuit het Europarlement: Bas Eickhout

vanaf 00:33:53

De kakofonie in het Europees parlement – een instelling waar maar weinig mensen zicht op hebben. Hoe wordt het spel in Straatsburg en Brussel gespeeld? En: wat kregen de huidige Europarlementariërs de afgelopen 5 jaar eigenlijk voor elkaar? Als een fly-on-the-wall volgde onze correspondent Tijn Sadée daarom de afgelopen maanden vier van hen, op weg naar de Europese verkiezingen op 22 mei. Vanavond het eerste deel met Bas Eickhout van GroenLinks: alom bejubeld als talent. Een drammer in debatten over klimaat. Maar kreeg hij ook zijn zin?

Eurobureau: Alexander Italianer

vanaf 00:49:10

In onze wekelijkse Europarubriek een interview met de hoogste Nederlandse functionaris in Brussel: Alexander Italianer. Je komt zijn naam zelden tegen in de media, maar Italianer is een machtig man. Als directeur-generaal Mededinging bij de Europese Commissie legt hij aan banken miljardenboetes op. Zijn taak is om de 900 ambtenaren aan te sturen die er voor moeten waken dat binnen de EU geen kartels en monopolies ontstaan. Volgende week geeft Alexander Italianer aan de Universiteit Leiden de Europa lezing.

advertentie