Bureau Buitenland

8 mei 2014

Bureau Buitenland

8 mei 2014

De situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek blijft instabiel en gewelddadig. Simone Filippini, algemeen directeur van Cordaid, is deze week in de CAR.
De Indonesische miljoenenstad Jakarta dreigt onder water te lopen. Alleen het grootste deltaproject ooit kan de stad redden. Jan Jaap Brinkman, waterspecialist van Deltares adviseert de Indonesische regering en antropologe Roanne van Voorst woonde een jaar in een sloppenwijk waar de huizen regelmatig wegspoelen.
Een buitenlandpanel vandaag over Syrië en Iran en daarmee ook onlosmakelijk over Rusland. In de studio Arabist Leo Kwarten en VN-deskundige en politiek adviseur Dick Leurdijk.
 

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Live vanuit de Centraal Afrikaanse Republiek

vanaf 00:04:18

De situatie in de Centraal Afrikaanse Republiek blijft instabiel en gewelddadig. Na het terugdringen van de Seleka Moslim rebellen die vorig jaar (2013) de macht overnamen in hoofdstad Bangui, waarschuwde de VN vorige maand dat genocide op de loer ligt, omdat sprake is van gerichte haatcampagnes in het land. Ook dreigt een voedselcrisis aldus de VN. Simone Filippini, algemeen directeur van Cordaid, is deze week in de CAR. Een gesprek met haar vanuit het Afrikaanse land.

BMDW kogelvrije vesten voor schoolkinderen

vanaf 00:11:16

Kogelvrije vesten voor kleuters en schoolkinderen; het is de nieuwe lijn van Miguel Caballero, een Colombiaans bedrijf gespecialiseerd in kogelwerende kleding. De vestjes zijn verkrijgbaar in blauw en rose, met leuke printjes voor de kinderen. Redacteur Edwin Koopman belde met eigenaar Miguel Caballero en vroeg hem naar zijn nieuwe collectie. 

Voor megastad Jakarta dreigt watersnoodramp

vanaf 00:15:10

Een van de grootste steden ter wereld dreigt onder water te lopen. De Indonesische miljoenenstad Jakarta kan alleen gered worden door de bouw van het grootste deltaproject ooit. Wie anders dan onze baggeraars en waterspecialisten kunnen de wegzakkende stad helpen. Jan Jaap Brinkman, waterspecialist van Deltares adviseert de Indonesische regering en antropologe Roanne van Voorst woonde een jaar in een sloppenwijk waar de huizen regelmatig wegspoelen.  

Reportage vanuit het Europarlement 2: Dennis de Jong

vanaf 00:29:42

En dan het tweede portret in onze serie portretten van de Europese lijsttrekkers. De kakofonie in het Europees Parlement - een instelling waar maar weinig mensen echt wat van begrijpen. En toch mogen eind deze maand alle 400 miljoen Europeanen hun stem uitbrengen. Van de 751 zetels gaat Nederland er 26 verdelen.  Als een razende reporter volgde correspondent Tijn Sadée de afgelopen maanden vier parlementsleden, op weg naar de Europese verkiezingen. Hoe wordt het spel in Straatsburg en Brussel gespeeld? En: wat kregen de huidige Europarlementariërs de afgelopen 5 jaar eigenlijk voor elkaar? Vanavond Dennis de Jong van de SP: hij strijdt voor een socialer Europa, maar zag de afgelopen jaren Europa alleen maar ásocialer worden. Heeft hij gefaald? Volgende week deel 3, dan over de perikelen binnen de Europese fractie van de PVV.

Buitenlandpanel: Syrie en Iran

vanaf 00:40:49

Een buitenlandpanel vandaag over Syrië en Iran en daarmee ook onlosmakelijk over Rusland. Want zonder Rusland geen nucleaire deal met Iran en zonder Rusland was er geen transport van chemische wapens uit Syrië. Om maar eens wat dwarsverbanden te noemen. Daarover schuiven aan: Arabist Leo Kwarten en VN-deskundige en politiek adviseur Dick Leurdijk.

advertentie