Bureau Buitenland

15 mei 2014

Bureau Buitenland

15 mei 2014

Het aantal asielzoekers uit Eritrea naar Europa en Nederland is de afgelopen maanden explosief gegroeid. Mirjam van Reisen, Hoogleraar aan Universiteit Tilburg deed onderzoek naar mensensmokkel vanuit Eritrea.
Een buitenlandpanel deze week over India en Bangladesh. Met India-kenner en hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam Mario Rutten hij is net terug uit Gujarat in India, het bolwerk van Modi's partij, de BJP. En in ons buitenlandpanel Ellen Bal, antropologe aan de Vrije Universiteit, pas terug uit Bangladesh.
De internetgigant Google is op de knieën gedwongen door de 57-jarige Mario Costeja, een eenvoudige consultant in het Spaanse provinciestadje La Corina, in Bellen Met De Wereld.
En in de serie Reportages vanuit het Europarlement 3: Laurence Stassen van de PVV. Een bijzonder geval, want tijdens de opnames voor deze reportage trok zij zich terug als lijsttrekker, waarop de fractie uit elkaar viel.
En de zoveelste aanslag door de Oeigoeren. Onderzoeker Sanne Kamerling van de Rijksuniversiteit Groningen en Instituut Clingendael deed lang onderzoek naar de moslimminderheid in China.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Hele uitzending 15 mei 2014

vanaf 00:03:17

Het aantal asielzoekers uit Eritrea naar Europa en Nederland is de afgelopen maanden explosief gegroeid. Mirjam van Reisen, Hoogleraar aan Universiteit Tilburg deed onderzoek naar mensensmokkel vanuit Eritrea. Een buitenlandpanel deze week over India en Bangladesh. Met India-kenner en hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam Mario Rutten hij is net terug uit Gujarat in India, het bolwerk van Modi's partij, de BJP. En in ons buitenlandpanel Ellen Bal, antropologe aan de Vrije Universiteit, pas terug uit Bangladesh. De internetgigant Google is op de knieën gedwongen door de 57-jarige Mario Costeja, een eenvoudige consultant in het Spaanse provinciestadje La Corina, in Bellen Met De Wereld. En in de serie Reportages vanuit het Europarlement 3: Laurence Stassen van de PVV. Een bijzonder geval, want tijdens de opnames voor deze reportage trok zij zich terug als lijsttrekker, waarop de fractie uit elkaar viel. En de zoveelste aanslag door de Oeigoeren. Onderzoeker Sanne Kamerling van de Rijksuniversiteit Groningen en Instituut Clingendael deed lang onderzoek naar de moslimminderheid in China.

Toestroom vluchtelingen Eritrea

vanaf 00:06:20

Het aantal asielzoekers uit Eritrea naar Europa en Nederland is de afgelopen maanden explosief gegroeid. Italië luidde deze week de noodklok vanwege de scheepsladingen vluchtelingen uit Eritrea en Syrie.  In de eerste helft van deze maand zijn al 1000 Eritreers naar Nederland gekomen, evenveel als in de hele maand april en meer dan in heel 2013. Mirjam van Reisen, Hoogleraar aan Universiteit Tilburg deed onderzoek naar mensensmokkel vanuit Eritrea.

Buitenlandpanel: India en Bangladesh

vanaf 00:12:22

Een buitenlandpanel deze week over India & Bangladesh. Deze week sloten de stembussen in India. Modi lijkt de grote winnaar als we de polls mogen geloven. Morgen is de definitieve uitslag bekend. Vandaag in het buitenlandpanel India-kenner en hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam Mario Rutten hij is net terug uit Gujarat in India, het bolwerk van Modi's partij, de BJP. En in ons buitenlandpanel Ellen Bal, antropologe aan de Vrije Universiteit, pas terug uit Bangladesh. In het land worden de verkiezingen in India aandachtig gevolgd. Met name kijken en schrijven ze daar over Modi.

BMDW Google op de knieën

vanaf 00:28:20

Het Europese Hof bepaalde deze week dat zoekmachine Google voortaan informatie moet wissen uit de zoekresultaten als iemand kan aantonen dat die informatie is achterhaald of schadelijk is voor betrokkenen. De internetgigant is op de knieën gedwongen door de 57-jarige Mario Costeja, een eenvoudige consultant in het Spaanse provinciestadje La Corina. Een strijd van David tegen de Goliath. Collega Edwin Koopman belde Costeja en vroeg hem of hij verbaasd was over de uitspraak.

Reportage vanuit het Europarlement 3: Laurence Stassen

vanaf 00:32:16

Correspondent Tijn Sadée volgde de afgelopen maanden vier parlementsleden, op weg naar de Europese verkiezingen. Vanavond deel drie met Laurence Stassen van de PVV; een bijzonder geval, want tijdens de opnames voor deze reportage trok zij zich terug als lijsttrekker, waarop de fractie uit elkaar viel.

Zoveelste aanslag door de Oeigoeren

vanaf 00:45:26

China heeft 150 speciale gewapende politieteams ingezet in Beijing tegen straatterreur. Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd is de angst voor nieuwe aanslagen door Oeigoeren groot. Vorige week raakten bij een steekpartij op het treinstation in Guangzhou in het Zuiden van China nog zes mensen gewond. Volgens de Chinezen de zoveelste aanslag gepleegd door Oeigoeren, een moslimminderheid uit de westelijke provincie Xinjiang. Onderzoeker Sanne Kamerling van de Rijksuniversiteit Groningen en Instituut Clingendael deed lang onderzoek naar de Oeigoeren.