Doodsangstescapade

Band 1

Doodsangstescapade

Band 1

In de winter van 1977/1978 zendt de VPRO-radio een serie horrorverhalen uit van Willem de Ridder, onder de titel ‘Doodsangst Therapie’.
De verhalen zijn zo gruwelijk dat men zich binnen de VPRO afvraagt of de serie wel in zijn geheel moet worden uitgezonden. Er wordt veelvuldig over vergaderd, maar uiteindelijk wordt de hele serie uitgezonden.

Als slotklap van de serie wordt de zogenaamde ‘Doodsangstescapade’ uitgezonden, een nachtelijke puzzeltocht naar Slot Loevestein, in de nacht van 9 op 10 januari 1978. Luisteraars werden opgeroepen zich in hun auto te begeven, de radio aan te zetten en instructies af te wachten.

In de loop van de nacht worden de deelnemers door radiomaker Willem de Ridder over de autowegen van Nederland geleid. De puzzeltocht eindigt in Woudrichem, waar de deelnemers hun auto moeten verlaten om zich door de veerman over te laten zetten naar het slot Loevestein aan de overkant van de Maas. Duizenden luisteraars laten zich verleiden om in hun auto’s te stappen.

De deelname is zo omvangrijk, dat een aantal incidenten niet kan uitblijven: verkeersopstoppingen, baldadigheden en uit hun slaap opgeschrikte dorpjes. De reacties vertonen het gebruikelijke beeld: overtrokken primaire reacties, rare krantenartikelen, justitiële onderzoeken, Kamervragen en enkele maanden later de erkenning dat er zich niets strafbaars heeft voorgedaan, dat de gedupeerden schadeloos zijn gesteld en dat het toerisme naar Woudrichem een nieuwe impuls heeft gekregen. Minister de Ruiter van Justitie antwoordt het VVD-kamerlid Waalkens volgens de Gooi- en Eemlander: “VPRO-nachtrally keurige zaak”.”

advertentie