steun vpro

Voedselverwarring

Voedselverwarring

Vandaag is het Food Film Festival begonnen, een festival helemaal gewijd aan films over voedsel, landbouw en de voedingsindustrie. Eten, het is een hot onderwerp: Op tv kun je 24 uur per dag naar kookprogramma’s kijken en de kookboeken en boeken over gezond eten in de boekwinkel reiken praktisch tot in de hemel. Er is overal informatie over eten voor handen en toch weten we steeds minder goed te weten wat gezond is. Zo lijkt het soms wel of de ene helft van Nederland afstevent op obesitas, terwijl de andere helft alleen nog maar groene smoothies en tarwegrassapjes drinkt. Wat is er met ons aan de hand? Lijden we aan collectieve voedselverwarring? Emmie Kollau gaat op onderzoek uit.

Dit fragment is onderdeel van

Nooit Meer Slapen

Filmmaker Billy Pols vertelt over zijn film 'Zombie, waarin hij de Rotterdamse skateboarder Tim Zom volgt. Hij vecht zich los van een duister verleden en staat op het punt staat om internationaal door te breken als professioneel skater. We ontmoeten filosoof en schrijver Jaffe Vink n.a.v. zijn boek ‘Wie is er bang voor de vooruitgang’, waarin hij een ode brengt aan het menselijk vernuft. Schrijver Nyk de Vries laat zich nog eenmaal door het nieuws inspireren en Barbara Truyen praat ons bij op het gebied van documentaires. En we weten steeds minder goed wat 'goed eten' is. Wat is er met ons aan de hand? Naar aanleiding van het Food Film Festival gaan we op onderzoek uit.