Bureau Buitenland

10 juni 2014

Bureau Buitenland

10 juni 2014

Een reportage over de verborgen rijkdommen van Bolivia, De harde keuzes van Hillary, Sociale onrust in Vietnam, Working gangs in Nairobi

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Judit Neurink over ISIS

vanaf 00:04:51

Vandaag werd duidelijk dat de Irakese stad Mosul in handen is van ISIS. De fundamentalistische groeperingen zijn ook in Syrie actief, en hebben ook gedeeltelijke controle over ander steden in soennietisch Irak, zoals Ramadi en Fallujah. Een zware slag voor de regering van president Al Maliki. Maar ook de Koerden in het autonome Koerdistan, zullen de ontwikkelingen met zorg bezien. Omdat het aan hun grens is, maar ook omdat er een grote Koerdische minderheid in Mosul woont. We bellen met Judit Neurink vanuit Erbil in Iraaks Koerdistan.

De cruciale keuzes van Hillary Clinton

vanaf 00:12:00

Het is u vast niet ontgaan. De memoires van Hillary Clinton zijn vandaag verschenen onder de titel 'hard choices' of: cruciale keuzes. Niet vaak keek een land zo halsreikend uit naar politieke memoires. Clinton is de Democratische favoriet voor de presidentsverkiezingen in 2016, hoewel zij nog niet heeft uitgesproken dat ze ook daadwerkelijk een gooi doet naar het presidentschap. In de studio Eelco Bosch van Rosenthal, oud-Amerika correspondent van de NOS en nu werkzaam bij Nieuwsuur. Hij is een van de drie Nederlanders die het boek al eerder in handen had.

Sociale onrust in Vietnam

vanaf 00:23:31

De maritieme spanningen tussen Vietnam en China over territoriale wateren in de Zuid-Chinese lopen nog steeds op. Schepen rammen elkaar, waterkannonen worden ingezet en een Vietnamese vissersboot werd tot zinken gebracht. Vorige maand barstte in Vietnam de bom en werden Chinese fabrieken en bedrijven in brand gestoken en geplunderd. Ook de industrie uit landen als Taiwan en Zuid-Korea trof abusievelijk dit lot. Maar volgens Vietnam deskundige John Kleinen moeten de oorzaken van deze ernstigste rellen in Vietnam sinds tijden vooral op de arbeidsmarkt gezocht worden. Het gaat niet direct  om  het agressievere Chinese optreden in de Zuid Chinese zee.

Reportage: de verborgen rijkdommen van Bolivia

vanaf 00:33:22

Bolivia herbergt 's werelds grootste reserves van het kostbare lithium, dat wordt gebruikt voor accu's en batterijen. Maar rijk is het land er zelf nog niet van geworden.  President Evo Morales wil het niet exporteren, en er liever zelf een eindproduct van maken, maar in Bolivia ontbeert de kennis om dat te doen. Toch liggen er nu concrete plannen voor de bouw van een fabriek voor lithiumbatterijen, waarbij Nederland een hoofdrol speelt.Verslaggever Edwin Koopman reisde naar de op 4.000 meter hoog gelegen zoutmeren van Uyuni, op zoek naar de Boliviaanse bodemschatten zoals het 'witte goud' lithium.

Working gangs in Nairobi

vanaf 00:43:47

Al sinds haar 15de komt Naomi van Stapele regelmatig in de ghetto's van de hoofdstad van Kenia, Nairobi. Door middel van opgebouwde vriendschappen in de wijk Mathare kreeg zij een bijzondere inkijk in het leven van de verschillende gangs die de de stad telt. Nu legt ze voor de Universiteit van Amsterdam laatste hand aan haar proefschrift over working gangs. Daarin onderzoekt ze waarom jongemannen in Mathare zich aansluiten bij deze gangs, en waarom dit voor hen van cruciaal belang is.  

advertentie