Bureau Buitenland

21 mei 2014

Bureau Buitenland

21 mei 2014

Buitenlandpanel: Terrorisme in Kenia & Nigeria, Reportage: Copa Favela

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Verkiezingsstrijd in Colombia

vanaf 00:05:05

Zondag gaan de Colombianen naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De kans dat het uitloopt op een tweede ronde is groot: de conservatieve president Santos begon in 2012 aan vredesonderhandelingen met guerilla's en leek verzekerd van een hernieuwd mandaat. Maar nu de laatste maanden zijn tegenstander Zuluaga met behulp van oud-president Uribe aan populariteit wint is het de vraag of de regering-Santos zal aanblijven. Wat heeft het tij zo plots doen keren? Daarover praten we met Marianne Moor, coördinator Latijns-Amerika bij PAX, zij is net terug uit Colombia.

Reportage en gesprek: Valt Oekraïne uit elkaar?

vanaf 00:11:30

Valt Oekraïne uit elkaar? De Krim is verloren en in de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk is het komende zondag nagenoeg onmogelijk om de verkiezingen te houden. Nu roept ook de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn buurland Oekraïne op om meer autonomie te geven aan de Hongaarse minderheid in Transkarpatië. In deze regio in het zuid-westen van het land leven 200.000 Hongaren. Willen de Hongaren nu ook afsplitsen, of kan de gedoodverfde nieuwe president Petro Porosjenko eenheid brengen? Verslaggever Michiel Driebergen trok naar Transkarpatië en sprak met de Hongaarse minderheid in Oekraïne. Daarna praten we verder over de verkiezingen in Oekraïne (komende zondag) met Nienke de Deugd, docent Internationale Betrekkingen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Artistiek WK-protest in Braziliaanse favela's

vanaf 00:29:18

Terwijl de wereld warm loopt voor het WK voetbal is in Brazilië zelf een opmerkelijk tegenproject gestart van kunstenaars en sloppenwijkbewoners: de Copa Favela, met kunst, protest en voetbal; niet commercieel en toegankelijk voor de allerarmsten in de twaalf speelsteden van het WK.  Een toernooi zonder geld en zonder voetbalschoenen. Een van de initiatiefnemers is de Belgische filmmaker John Erbuer. Verslaggever Edwin Koopman zocht hem op in zijn woonplaats Brussel. Foto: Copa Favela

Buitenlandpanel: Terrorisme in Kenia & Nigeria

vanaf 00:40:50

Al Qaida in de Islimitische Magreb, Boko Haram, Al-Shabab, MNLA. De lijst met terreurgroeperingen in Afrika wordt door de jaren heen steeds langer. En de aanslagen en ontvoeringen in landen als Kenia en Nigeria steeds gewelddadiger. Daarom een buitenlandpanel vandaag met Bibi van Ginkel terrorismeonderzoeker aan Instituut Clingendael en het ICCT en Fulco van Deventer, hij houdt zich bezig met veiligheidsvraagstukken.  

advertentie