steun vpro

Het Gebouw

Frenk van der Linden in gesprek met Wina Born

Het Gebouw

Frenk van der Linden in gesprek met Wina Born

Vraaggesprek met culinair journaliste Wina Born n.a.v de verschijning van de restaurantgids 'Michelin-gids Benelux'.

Born geeft een kort overzicht van haar 45-jarige carriere. Ze vergelijkt de veranderingen in de Nederlandse horeca in de jaren zeventig met de uitwassen van de 'nouvelle cuisine' in de jaren tachtig en het gebrek aan een Nederlandse culinaire traditie: "Nederlanders missen de gave om te genieten". Ze beschrijft de 'integriteit' van de 'Michelin-gids', de werking van het sterrensysteem en beoordeelt de sterrenverdeling onder de Nederlandse restaurateurs van dit jaar. Ze geeft een oordeel over het culinaire blad 'Lekker' en de tegenhanger van de Michelin-gids: de 'Mercedes Benz-gids'.

Born beschrijft de Chinese keuken en vermeldt het vreemdste gerecht dat haar ooit werd voorgeschoteld: Chinese varkensbaarmoeders en eendenzwemvliezen.

Een interview door Frenk van der Linden