Passages Passanten

literatuur van en over Nieuw Guinea

Passages Passanten

literatuur van en over Nieuw Guinea

Wekelijkse culturele documentaire, met een programma over de literatuur van en over Nieuw Guinea. Nieuw Guinea bestaat nu uit twee delen. Het westelijk deel, 't vroeger Nederlands Nieuw Guinea, is sinds 1962 een provincie van Indonesië onder de naam Irian Jaya. Het oostelijk deel is 't huidige Papoea-Nieuw-Guinea dat in 1975 onafhankelijk werd.
Programmamaker Lejo Siepe sprak met:
- de antropoloog Jan Pouwer die van 1951 tot 1962 op Nieuw Guinea verbleef en daar veel verhalen van Papoea's optekende.
- met de antropoloog Anton Ploeg uit Utrecht, die 8 jaar op Nieuw Guinea verbleef en daar de recente culturele ontwikkelingen bestudeerde: van orale literatuur naar meer geschreven proza en poëzie.
- met de schrijfster van jongerenromans Miek Dorrestein. Zij verbleef ruim tien jaar als onderwijzeres in het huidige Irian Jaya. Wat zij daar ziet en zelf meemaakt verwerkt zij in haar romans. 'Vogelvrij verklaard', 'Geesten houden niet van regen' en 'Paalwormen of Pindakaas'.
- met de enige dichter van Papoea afkomst in Nederland Mansorom. Hij is lid van de OPM, Operasi Papoea Merdeka, de verzetsbeweging van Irian Jaya.