De Radiovereniging
Willem van Kooten
De Radiovereniging, programma van het Genootschap van Vrienden van het Medium Radio, gemaakt door Wim Noordhoek en voorzitter Arend Jan Heerma van Voss.
Interview met radiomaker en disk-jockey Willem van Kooten alias Joost den Draaijer over zijn carrière. Werkte o.a. bij piratenzender Radio Veronica, de VPRO, de NOS en Radio Noordzee. Ook over zijn werk voor diverse platenmaatschappijen, zoals zijn eigen platenfirma Red Bullet, zijn door Den Haag gedwarsboomde plannen voor een commerciële zender Cable One, en de stijl van presenteren toen en nu ("Het taalgebruik is verloederd").
Met een kort interview met Felix Meurders, en met en over fragmenten:
- uit Joost mag het weten (1964);
- uit Help daar zit een olifant in de tram (1968);
- over zijn vertrek bij Veronica, uit 25 jaar Veronica (1968);
- met Jan Blokker in Fantasia (31-12-1968);
- Over het Einde van Veronica (31-8-1974);
- uit Joost mag het weten (1972).
Achtereenvolgens:
0'00" Tune - Aankondiging Cor Galis
na 0'50" Fragment uit Vara-programma Woensdageditie van 25-10-1989 waarin de presentator meedeelt dat radiostation Cable One moet stoppen met uitzenden en kort intervies met Willem van Kooten (één van de oprichters van Cable One) - Tune
na 4'45" Willem van Kooten reageert op het fragment. Zegt dat hij intussen hartkloppingen krijgt als hij denkt aan het verbod
dat hij kreeg van de Raad van State om door te gaan met zijn radiostation Cable One. Zegt wraak-gevoelens te hebben maar
wil niet zeggen hoe hij die zal uiten.
na 6'16" Van Kooten leest zijn biografie en licht een aantal punten toe. Vertelt hoe hij in 1961 als student die geld nodig had
bij Radio Veronica werk kreeg als copywriter en datzelfde jaar ook diskjockey werd.
na 8'50" Van Kooten vertelt over de tijd toen hij programma-leider werd in 1964. ("Ik wilde de programmering stroomlijnen en de zender modern maken").
na 10'07" Vervolg biografie Van Kooten. (werkzaam bij Veronica, VPRO, Radio Noordzee, NOS, diverse platenmaatschappijen, Cable One). Van Kooten antwoordt dat hij nu op basis van de mediawet ideeën kreeg over een nieuwe commerciële radiozender.
na 12'25" Fragment Willem van Kooten als diskjockey Joost den Draaijer bij Radio Veronica (uit 1960; zie ook HA 21.227)
na 15'16 "Van Kooten reageert op het laatste fragment. ("Dat is een stem met nog weinig kilometers"). Noemt namen van mensen die hem als diskjockey inspireerden, maar voelt zich grotendeels autodidact. ("In Nederland was het voorbeeld Pete Felleman").
Vertelt over zijn samenwerking met Henk van Dorp in het programma 'Help, er zit een olifant in de tram'.
na 18'15" Fragment uit 'Help, er zit een olifant in de tram'. (december 1967). Met stemfragment van diskjockey Eddy Becker en van technicus Ad Bouman)
na 27'55" Willem van Kooten vertelt naar aanleiding van het laatste fragment over hun werkwijze. ("Aan dit programma waren we soms wel een dag bezig, maar ik maakte soms ook wel 3 programma's tegelijk"). Zegt dat hij met een zeer plezierig gevoel terugkijkt op de Veronica-periode.
na 30'55 'Van Kooten noemt op verzoek een aantal namen van mensen die hij heeft aangenomen bij Veronica (Eddy Becker, Rob Out, Lex Harding etc.). Presentator en Van Kooten vergelijken de stijl van presenteren tussen toen en nu. Van Kooten zegt dat het taalgebruik verloederd is ("Niemand let erop omdat niemand er verstand van heeft")
na 33'38" Van Kooten vindt dat het Veronica van nu niets meer te maken heeft met het 'oude' Veronica. ("het is nu een licentiehouder rond een blad").
na 35'40" Fragment uit jubileumprogramma van maart 1984 waarin het vertrek van Van Kooten als programmaleider bij Veronica wordt behandeld (zie ook HA 30806).
na 37'35" Van Kooten vertelt waarom hij in 1968 opstapte bij Veronica ("Ze wilden me nooit echt directeur maken en ze voerden geen consistent beleid")
na 39'17" Fragment Oudejaarsprogramma VPRO uit 1968 (met stemfragment van Jan Blokker en Joost den Draaijer), zie ook HA 30.646.
na 43'43" Van Kooten geeft toelichting bij het laatste fragment.
na 45'22" Fragment laatste uitzending Radio Veronica op 31 augustus 1974 met dramatische laatste woorden van Rob Out (zie ook HA21.229)
na 47'45" Van Kooten zegt dat hij in zijn NOS-programma van die dag één minuut stilte heeft gehouden. Volgens hem is wijze van presenteren tekenend voor Rob Out. ("Het is niet mijn manier")
na 50'24" Van Kooten is het eens met presentator dat hij ook tegen het bestel schopt maar op een andere wijze. Van Kooten antwoordt dat hij nooit zelf muziek heeft willen maken ("Ik vind het ook kunst om goed zaken te doen")
na 52'55" Van Kooten is het oneens met presentator dat commercie op termijn het product=programma nadelig beïnvloedt.
Zegt voorstander te zijn van een duaal bestel. Vindt dat Hilversum geen respect heeft voor zijn eigen produkt. (" Ze bouwen liever gebouwen").
na 54'37" Fragment uit zijn NOS-programma 'Joost mag niet eten' van november 1972 (zie ook HA 9738).
na 55'40" Afsluitend commentaar Van Kooten ("Ik ben er niet ontevreden over")
Afsluiting presentator en afkondiging door Cor Galis.