Föhnkrankheit

Een audioverhaal over de wind

Föhnkrankheit

Een audioverhaal over de wind

Veel winden waaien alleen langs, met een stoot en zucht trekken ze voorbij, maar sommige winden brengen iets teweeg. Dit zijn de Noordwesters, de Föhns en de Tramontana's. Deze krachtige winden bespelen al je zintuigen. Dit audioverhaal gaat op zoek naar de krachten die in deze winden verborgen liggen.

In een mix van hoorspel en documentaire maken we in dit verhaal kennis aantal bijzondere waargebeurde verhalen over de wind en onverwachte bijwerkingen. Zoals het verhaal van aëronaut Gaston Tissandier (1), die zich in 1875 met een toen net uitgevonden heliumballon omhoog laat zweven, vastbesloten om de atmosfeer in kaart te brengen.

Op de grond maken wij kennis met een aantal actuele windverhalen. Zoals een bergwind die kinderen omblaast of het verhaal van een unheimische Nederlandse windstilte. Of het relaas van een Zwitsers dorpje waar de bewoners wachtlopen als een stroperige hete valwind door het dal raast. Dan kraken de huizen en nemen verkeersongelukken toe.
(1) Gaston's verhaal is gebaseerd op de notities van aëronaut Gaston Tissandier (1839-1906) uit het boek Travels in the air (Glaisher, 1871).

Credits:

Met Lucas de Man als aëronaut Gaston Tissander en Hidde Simons als kapitein Sivel.

Verder met: Titus Dürst, Marco van Heerde, Toos Linneman, Rudolf Nägerli, Helen Ochsenbein, Kapar Ott, Simon Von Weissenfluh en Walter Von Weissenfluh.

Research Nederland: Esma Linneman
Research & Productie Zwitserland: Titus Dürst
Muziek: Zeno van den Broek
Regie, montage en productie: Prosper de Roos

Bijzondere dank aan De Fohnwacht van het dorp Guttannen in Zwitserland, Gasthof Bären, Magda Augusteijn, Liesbeth Prins en Studio Vermeer.

Deze productie is gemaakt voor woord.nl en werd mogelijk gemaakt vanuit de Open Woorden regeling van het Mediafonds.