Ongehoord

De leeuwenkoning van de Mandinga's

Ongehoord

De leeuwenkoning van de Mandinga's

Gambia, als een diepe navel ligt het in de buik van Senegal. Tegenwoordig aangeduid als de Gambia. Om verwarring te voorkomen met Zambia. Maar ook om het onlosmakelijk te identificeren met de rivier de Gambia aan wier oevers het land is gebouwd. De Gambia dus, waar de 20ste eeuw direct buiten de hotels in de hoofdstad ophoudt.
Waar de tijd niet meer lijkt te kunnen worden ingelopen naarmate men dieper het land ingaat. De Gambia dat zich opnieuw ten slaaf maakt en het hoofd ver moet buigen vooraleer het de vreemde valuta aan de magere droge borst mag drukken. De Gambia waar mensen nog vertellen en luisteren waar iedereen arm is behalve zij die dat niet zijn. Waar bloedmooie zwarte atleten zich voor een of twee weken uit hun golfplaten hokken laten kopen en voor een vuist vol papiergeld de minnaar zijn van bleke dames waarvoor zij anders nooit zouden kiezen. De Gambia waar de jonge president van vandaag de legerkapitein van gister is en zich via de weg van de staatsgreep populair weet bij de helft van de Gambianen.
In juli van dit jaar (1995) verschenen er berichten in de krant over een vrouw, Yvonne Pryor uit Almere, waarvan gezegd wordt dat zij de reïncarnatie in zich draagt van de vroegere Leeuwenkoning van de Mandinga's.
De Mandinga's is een volk van ruim 4000 duizend mensen. En dat feit, die incarnatie zou de onrust verklaren waar ze al heel lang mee rond loopt. Een onrust waarin ze soms een onbegrijpelijke taal spreekt en verward lijkt. Tot een jaar geleden. Toen werd haar pad gekruist door ene Paul Mahogany Soukou, geboren in Georgetown, Gambia. Haar onbegrijpelijke taal blijkt de oude Mandinga stam taal.
Paul Mahogany, die overigens ook in Nederland woont, concludeerde dat zij de incarnatie van de Leeuwenkoning
Junkung Sidibeh, op wiens terugkeer de Mandinga's al driehonderd jaar wachten, zou zijn. En zou moeten terugkeren naar haar volk in Gambia. Omdat een dergelijk bericht in Nederland met scepsis wordt ontvangen, reist Michael Jansen naar Gambia af om persoonlijk onderzoek te berichten.