Keiko Shichijo en Andrius Arutiunian- interview

Giovanca in gesprek over Komitas Vardapet

Keiko Shichijo en Andrius Arutiunian- interview

Giovanca in gesprek over Komitas Vardapet

Giovanca in gesprek met Keiko Shichijo en Andrius Arutiunian over de muziek van Komitas Vardapet.

Keiko Shichijo is een pianist en fortepianist gevestigd in Amsterdam. Ze heeft een cd uit met werken van de tamelijk obscure Armeense componist Komitas Vardapet. Hij schreef veel muziek, waaronder zes dansen voor de piano. Stukken waarin hij de typische Armeense toonladder gebruikt en daardoor klinken de stukken heel melancholisch. Komitas was componist en monnik en is zeer belangrijk geweest voor de Armeense muziek. Hij was de eerste die Armeense, Turkse en Georgische muziek verzamelde en noteerde.

Andrius Arutiunian is geboren in 1991 en woont sinds 6 a 7 jaar in Nederland. Aan het koninklijk conservatorium in Den Haag deed hij eerst bachelor en daarna master compositie. In Den Haag werkt hij nu als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst. Hij geeft colleges over hedendaagse muziek. Ook spreekt hij bij festivals en maakt hij podcasts, bijvoorbeeld bij Dag in de Branding, festival voor nieuwe muziek in Den Haag. Dit doet hij naast zijn werk als componist, in zijn eigen muziek werkt hij veel met elektronica.

Dit fragment is onderdeel van

VPRO Vrije Geluiden

De allereerste aflevering met nieuwe presentator Giovanca, opgenomen in de Cloud Nine en de Club Nine in TivoliVredenburg in Utrecht. Giovanca ontvangt als gasten: Estafest is een ongebruikelijk maar supervet kwartet bestaande uit Mete Erker (rieten), Oene van Geel (altviool en cajon), Jeroen van Vliet (piano), en onnavolgbare Anton Goudsmit (gitaar). Hun nieuwe CD is voorlopig uitsluitend te koop bij concerten, maar bij Vrije Geluiden geven ze alvast een paar van hun geheimen prijs. Dan is er muziek van componist Komitas Vardapet. Hij schreef onder meer zes dansen voor de piano. Pianiste Keiko Shichijo voert zijn werk uit, en Andrius Arutiunian vertelt over Valdapet. Ernestina van de Noort van de Flamenco Biënnale presenteert enkele hoogtepunten uit dat festival, dat nog tot het eind van de maand in diverse steden in Nederland te bezoeken is: Leonor Leal (dans/voetenpercussie), Maya Friedman (cello), en José Valencia ((zigeuner-)zang), Tino van der Sman (gitaar).