OVT / Het Spoor terug

De Middeleeuwen 1: Chaos en orde

OVT / Het Spoor terug

De Middeleeuwen 1: Chaos en orde

Vier weken lang vanuit kasteel Ammersoyen in de Bommelerwaard gesprekken, reportages en muziek over de Middeleeuwen, naar aanleiding van de 900-jarige herdenking van de eerste Kruistocht, die in augustus 1096 vertrok.

4 augustus deel 1: Chaos en orde.
Gesprek over de middeleeuwse nederzettingsgeschiedenis, met aandacht voor de vorming van de waterschappen, die als basis van onze democratie beschouwd worden. Verder aandacht voor de opkomst van de steden en de maatschappelijke driedeling in werkers (boeren), vechters (ridders) en bidders (geestelijken).
Gespreksdeelnemers: Peter Hendrikx (nederzettingsgeschiedenis), Kees Dekker (ontginningen in het Kromme Rijngebied, archiefwetenschappen en paleografie) en Kees Verkerk (opkomst van de Middeleeuwse steden en de elites).

Muziek: Eveline Juten.

Om ca. 11.30 uur in Het Spoor Terug: In het Voetspoor van de kruisvaarders, vierdelige documentaire serie, waarin Lejo Siepe en Robert Mulder het spoor volgen van de allereerste kruistocht, die op 15 augustus 1096 vertrok vanuit het kasteel van Godfried van Bouillon in de Ardennen.
4-8-96 aflevering 1: De Oproep.
(Eerder uitgezonden door de Humanistische Omroep Stichting)