OVT / Het Spoor terug

De Middeleeuwen 4: Cultuur en macht

OVT / Het Spoor terug

De Middeleeuwen 4: Cultuur en macht

Vier weken lang vanuit kasteel Ammersoyen in de Bommelerwaard gesprekken, reportages en muziek over de Middeleeuwen, naar aanleiding van de 900-jarige herdenking van de eerste Kruistocht, die in augustus 1096 vertrok.

Op 25 augustus aflevering 4: Cultuur en macht.
Gesprek over de positie van de cultuur aan de Middeleeuwse hoven, in de kerken en kloosters en op het platteland. Ook aandacht voor de bouw van kerken en kastelen en de manier waarop de afgelopen 500 jaar op de Middeleeuwen is teruggekeken.
Gespreksdeelnemers: stadsarcheoloog van Den Bosch en hoogleraar kasteelkunde Hans Janssen, Gerard Nijsten, cultuurgeschiedenis van de late Middeleeuwen, Aart Mekking, hoogleraar kunstgeschiedenis, en Ronald van Kesteren, die de kijk op de Middeleeuwen in de loop der tijd heeft bestudeerd.

Muziek: Eveline Juten.

Om ca. 11.30 uur in Het Spoor Terug: In het Voetspoor van de kruisvaarders, vierdelige documentaire serie, waarin Lejo Siepe en Robert Mulder het spoor volgen van de allereerste kruistocht, die op 15 augustus 1096 vertrok vanuit het kasteel van Godfried van Bouillon in de Ardennen.
25-8-96 afl. 4: voor de poorten van Jeruzalem
(Eerder uitgezonden door de Humanistische Omroep Stichting)