Het NIOD-rapport

Marathon-uitzending 10 jaar Srebrenica (3)

Het NIOD-rapport

Marathon-uitzending 10 jaar Srebrenica (3)

Is de NIOD-conclusie houdbaar dat de internationale gemeenschap de aanval op Srebrenica in 1995 niet kon voorzien? Onderzoekers en betrokkenen uiten felle kritiek op de hoofdconclusie van het rapport van het Nationaal Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) dat de aanval op Srebrenica door de aanwezige Nederlandse militairen niet te voorzien geweest is. Naar aanleiding van het rapport is het kabinet-Kok II in 2002 afgetreden.
De reportage is onderdeel van de marathon-uitzending van 8-7-2005, waarvoor Argos in 2006 de Loep (prijs voor onderzoeksjournalistiek) won in de categorie 'audiovisueel'. In de de marathon-uitzending komen verder ook aan bod:
- De situatie Srebrenica anno 2005.
- De jacht op Ratko Mladić

Dit fragment is onderdeel van

Argos

Tien jaar na de val van de enclave en de moord op 7000 moslims openen onderzoekers en betrokkenen een frontale aanval op een hoofdconclusie van het NIOD-rapport, volgens welke de aanval op Srebrenica niet te voorzien was. Is deze stelling houdbaar? Tevens een reportage over het huidige Srebrenica. Hebben de overlevenden kunnen terugkeren? Waarom wonen velen nog steeds in vluchtelingenkampen? Wat is het economisch perspectief? Voorts wordt het spoor gevolgd van Ratko Mladic, die de verovering van Srebrenica leidde. Waarom bleef deze hoofdverdachte van het Joegoslavië Tribunaal tien jaar lang op vrije voeten? Een speurtocht langs undercover agenten en premiejagers, het graf van Mladic’ moeder en een geheim ondergronds bunkercomplex. ---