Radio Doc

Opgejaagd #1. De Schoonmaakmoeder & Vensters

Radio Doc

Opgejaagd #1. De Schoonmaakmoeder & Vensters

In deze aflevering de eerste aflevering van de 8-delige podcast-serie Opgejaagd.
En de documentaire Vensters. Als je door het venster van je huis kijkt, wat zie je dan? 6 verschillende ramen van 6 verschillende Amsterdammers met 6 verschillende uitzichten, dat is ’Vensters’, een documentaire van Kenneth Berth.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Opgejaagd #1. De Schoonmaakmoeder

vanaf 00:01:45

Hoe goed is het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen? Dat vraagt devan oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson zich af in de 8-deligeserie Opgejaagd. Radio Doc zendt de komende weken de eerste drie delen uit van deze podcast.Sinds Jennifer kinderen heeft, voelt ze zich een vreemde in Nederland; het land waar baby’s opgevangen worden door crèche-leidsters die immuun zijn voor huilgeluiden en waar kleuters dolblij mogen zijn meteen volle minuut aandacht van de juf. Ze vraagt zich af of ze niet beter terug kan gaan naar Zweden, wat in vergelijking met Nederland het paradijs lijkt voor ouders met jonge kinderen. Er is slechts één probleem: haar echtgenoot wil niet mee.

Vensters

vanaf 00:28:14

“Het is een soort kijkdoos, je kan helemaal naar binnen kijken.” “Het voelt alsof je lekker tv aan het kijken bent.” Als je door het venster van je huis kijkt, wat zie je dan? Documentairemaker Kenneth Berth, ging met die vraag voor het raam van 6 verschillende Amsterdammers zitten. Amsterdam is een plek waar je “stukjes maatschappij voorbij ziet dwarrelen” en “kan wegdromen achter het roze licht”. “Het leven komt hier voorbij.”Maar in dereflectie van je raam, kan je ook soms jezelf zien. “Iedere regenbui stopt ook weer, maar laat toch een klein laagje achter. Tot je op een gegeven moment denkt, die mevrouw mag haar ramen wel eens zemen.” 6 verschillende ramen van 6 verschillende Amsterdammers met 6 verschillende uitzichten, dat is ’Vensters’, een documentaire van Kenneth Berth.