Bureau Buitenland

Somalië niet langer een ‘failed state', De rafelranden van Europa

Bureau Buitenland

Somalië niet langer een ‘failed state', De rafelranden van Europa

Somalië niet langer een ‘failed state', Sounds of Yangon deel 2, De rafelranden van Europa

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Somalië niet langer een ‘failed state'

vanaf PT-3M-2S

Somalië staat een spannend jaar te wachten. Terwijl het land al decennialang kampt met een burgeroorlog en terreurbeweging Al Shabaab grote delen van het zuiden in handen heeft, staan er verkiezingen gepland. De speciale VN-gezant voor Somalië Nicolas Kay, die vorige week afscheid nam, zegt dat Somalië niet langer een 'failed state' is, maar een ‘fragiele staat in wederopbouw’. Zijn plaatsvervanger is de Nederlandse VN-gezant Peter de Clercq. Hij werkt al jaren in Mogadishu, en vanavond is hij bij ons te gast in de studio.

Sounds of Yangon, deel 2

vanaf 00:12:18

Hoe klinkt de stad waar onze correspondenten wonen? Vanavond de tweede audiokaart van Yola Verbruggen vanuit Yangon in Birma: ochtendgymnastiek in het park.

De Solar Mamas van India

vanaf 00:14:19

In het Indiase Rajastan studeren de Solar Mama's. Analfabete vrouwen van over de hele wereld verlaten hun traditionele dorpen en trekken naar India, om daar te leren hoe ze elektriciteit kunnen opwekken met zonnepanelen. Al 450-duizend mensen hebben inmiddels licht door de solar mama’s.Redacteur Tobias van der Valk sprak met een van de studenten, Lucy, en vroeg haar naar haar nieuwe opleiding en haar dorp.

De rafelranden van Europa

vanaf 00:17:25

Vluchtelingenstromen vanuit Turkije en Noord-Afrika, oorlog in het Midden-Oosten en een sluimerend conflict met Rusland; zelden ging het in het nieuws zo vaak over de buitengrenzen van Europa. De problemen komen niet zomaar uit het niets opdoemen, Ze hebbenallemaal hun oorzaak in de geschiedenis. Daarovergaat het boek ‘De rafelranden van Europa’ van Ivo van de Wijdeven, historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken.