Bureau Buitenland

Zuid-Soedan; Kinderen van de Taliban; Nieuwe president Oostenrijk

Bureau Buitenland

Zuid-Soedan; Kinderen van de Taliban; Nieuwe president Oostenrijk

Zuid-Soedan, Kinderen van de Taliban, Nieuwe president Oostenrijk

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Oostenrijk kiest nieuwe president

vanaf 00:01:11

De Oostenrijkers kiezen zondag een nieuwe president. De verkiezingscampagne is door het vluchtelingendebat spraakmakender dan ooit en de gevestigde partijen hebben het moeilijk. De winnaar belooft dit keer verrassend te worden. Correspondent Eric Willemsen doet verslag vanuit Wenen

De kinderen van de Taliban

vanaf 00:06:20

In het Pakistaanse hooggebergte, in de Swat Vallei, bevindt zich een bijzonder maar gesloten rehabilitatiecentrum voor jonge ex-jihadisten. Daar wordt geprobeerd om getraumatiseerde, voormalige jonge Talibanstrijders van soms nog maar 13 jaar oud, weer te laten re-integreren in de samenleving. En dat valt niet mee, want vaak zijn deze kinderen gehersenspoeld. Bijvoorbeeld om op zelfmoordmissie te gaan. Correspondent Wilma van der Maten kreeg na maanden intensief contact toestemming om het centrum te bezoeken en maakte voor Bureau Buitenland een reportage.

Zuid-Soedan wacht op Machar en op vrede

vanaf 00:16:38

In Zuid-Soedan moet een overgangsregering een einde maken aan de burgeroorlog die nu al ruim twee jaar woedt. Maar pogingen om de twee aartsvijanden om tafel te krijgen worden door beide partijen gedwarsboomd. Voormalig vicepresident Riëk Machar blijft daarom zijn bezoek aan hoofdstad Juba maar uitstellen. En zijn komst is belangrijk, met het oog op een kans op vrede. De druk vanuit de internationale gemeenschap wordt dan ook opgevoerd: morgen wordt hij in de Zuid-Soedanese hoofdstad verwacht. De grote vraag is: komt ‘ie wel, of komt ‘ie niet? In de studio zit Kathelijne Schenkel van PAX.