Bureau Buitenland

Grieken wanhoop nabij; alternatieve vluchtroutes; Marokko boos op de EU

Bureau Buitenland

Grieken wanhoop nabij; alternatieve vluchtroutes; Marokko boos op de EU

Grieken wanhoop nabij; alternatieve vluchtroutes; Marokko boos op de EU

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Grieken wanhoop nabij

vanaf 00:01:37

De Europese Commissie vraagt de lidstaten toestemming om de komende twee jaar Griekenland financieel bij te staan in de vluchtelingencrisis met 700 miljoen euro .Griekenland dreigt na de grenssluitingen op de Balkan het vluchtelingenopvangkamp van Europa te worden. Een enorme last voor de Grieken die al lange tijd worstelen met harde bezuinigingen. Aan de lijn vanuit Athene correspondent Bruno Tersago.

Alternatieve vluchtelingenroutes

vanaf 00:08:07

De grens tussen Griekenland en Macedonië, en daarmee de bekende balkanroute via Servie naar Hongarije en Oostenrijk, zit inmiddels potdicht voor de meeste vluchtelingen die zich dus nu in Griekenland ophopen. Maar stopt dat ook hun pogingen om ons deel van Europa te bereiken. Of ontstaan er domweg nieuwe vluchtroutes? En is het strenge grensbeleid op die manier ook juist een nieuwe kans voor mensensmokkelaars? We gaan erover spreken met migratie-onderzoeker Judith Zijlstra, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Marokko boos op EU

vanaf 00:17:33

Marokko bleek de afgelopen jaren een belangrijke bondgenoot voor de EU, onder meer in de strijd tegen het terrorisme. De EU wil de samenwerking met het land dan ook intensiever maken. Maar wie het land beledigt, loopt risico op een boycot of contactbreuk van Marokkaanse kant. Hoe moeten we omgaan met deze belangrijke maar grillige bondgenoot? Jan Hoogland, oprichter en ex-directeur van het NIMAR, het Nederlandse instituut in Marokko