Bureau Buitenland

Zuid-Soedan; Sport en het imago van een dictatuur; Jemen

Bureau Buitenland

Zuid-Soedan; Sport en het imago van een dictatuur; Jemen

Zuid-Soedan; Sport en het imago van een dictatuur; Jemen

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Nieuwe troepen voor Zuid-Soedan

vanaf 00:01:13

Zuid Soedan gaat akkoord met de zending van extra VN-militairen om de vrede in het land te herstellen. Dat zegt de Amerikaanse minister John Kerry die op dit moment in de regio is. Het land is al bijna drie jaar in burgeroorlog dankzij een machtsstrijd tussen president Salva Kiir en vicepresident Riek Machar. Vorige maand vlogen zij elkaar opnieuw in de haren en nu moeten 4.000 extra militairen voorkomen dat de strijd in het land opnieuw oplaait. We spreken erover met Afrika-correspondent Koert Lindijer.

Sport en het imago van een dictatuur

vanaf 00:05:46

De Olympische Spelen in Rio zitten er op, maar in Azerbeidzjan is het regime -na de European Games en de Formule 1- alweer bezig met het plannen van een volgend groot sportevenement. Want voor de machthebbers daar vormt sport vooral een uitgelezen kans om de eigen reputatie schoon te poetsen. ‘Reputation laundering’ noemen dissidenten dit. Fotograaf Ad Nuis zocht de opposanten op en gebruikte een sportaccreditatie om voor Bureau Buitenland een reportage te maken. Met een montage van Thomas Vroege.

De vergeten oorlog in Jemen

vanaf 00:12:56

Terwijl gevechtsvliegtuigen boven de hoofdstad Sana’a cirkelden, gingen afgelopen weekend tienduizenden Jemenieten de straat op om steun te betuigen aan het sjiitische Houthi-bewind. Maar ook om te protesteren tegen de voortdurende luchtaanvallen van de internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië. Te gast antropologe en Jemen-deskundige Marina de Regt, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Is er een uitzicht op een einde aan dit vergeten conflict?