Bureau Buitenland

Gabon; Stille oorlog Jemen; Oezbekistan

Bureau Buitenland

Gabon; Stille oorlog Jemen; Oezbekistan

Gabon; Stille oorlog Jemen; Oezbekistan

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Gabonezen:" Liever hond dan bongo"

vanaf 00:00:56

De rellen in het West-Afrikaanse Gabon houden aan. De onrust begon gisteren na een omstreden verkiezingsuitslag, waarbij de zittende president Ali Bongo werd herkozen. Het parlementsgebouw is in brand gestoken maar ook het hoofdkantoor van de oppositie. Liesbeth Feikema woonde 6 jaar in Gabon en deed ook onderzoek in en naar het land. Ze sprak voor de uitzending nog met Gabonese vrienden voor het laatste nieuws.

Karimov en de toekomst van Oezbekistan

vanaf 00:06:24

Oezbekistan is één van de meest gesloten en geheimzinnige landen ter wereld. Ingeklemd tussen Kazachstan in het noorden en Turkmenistan en Afghanistan in het zuiden. Vandaag viert het land haar 25 jarige onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie, maar zonder de autoritaire leider Islam Karimov. Deze week kreeg hij een beroerte, zo schreef zijn dochter Lola op Instagram. Of hij nog wel in leven is blijft in nevelen gehuld. Wat zijn de risico’s als er met zijn dood een machtsvacuüm ontstaat? Elena Paskaleva is verbonden aan de Universiteit van Leiden en doet al tien jaar onderzoek in Oezbekistan.

De stille ramp in Jemen

vanaf 00:16:12

De VN schatten dat de oorlog in Jemen meer dan tienduizend mensen heeft het leven heeft gekost. En dat worden er ongetwijfeld meer, nu een derde poging tot een vredesakkoord vorige maand mislukte en het geweld weer is opgelaaid. Ondertussen voltrekt zich in het verscheurde land een humanitaire ramp van enorme omvang. Te gast Iljitsj Wemerman van hulporganisatie Care, hij werkte deze zomer in de Jemenitische hoofdstad Sana’a.