Nooit Meer Slapen

Met o.a. Willem Poelstra, Maison the Faux en Kiki Schippers

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Willem Poelstra, Maison the Faux en Kiki Schippers

Willem Poelstra is documentair fotograaf. Poelstra houdt zich voornamelijk bezig met langdurige projecten. 'For Hanna, Future Stories from the Past' is een fotoboek over een verborgen familiegeschiedenis. Het is zijn laatste grote project, aangezien zijn ziekte de laatste fase is ingegaan. We besteden in het tweede uur aandacht aan Maison the Faux en we spreken dan cabaretière Kiki Schippers.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Willem Poelstra vertelt toekomstverhalen uit het verleden

vanaf 00:00:39

Willem Poelstra is documentair fotograaf. Na een ernstig ongeluk in 2000 besloot hij een carrièreswitch te maken; hij liet het reclamevak achter zich en besloot fotograaf te worden. In 2005, op zijn 49ste,studeerde hij af aan de Fotoacademie in Amsterdam met een serie over de ambulancedienst, waarmee hij o.a. de Zilveren Camera won. Poelstra houdt zich voornamelijk bezig met langdurige projecten. ‘For Hanna, Future Stories from the Past’ is een fotoboek over een verborgen familiegeschiedenis. Het is zijn laatste grote project, aangezien zijn ziekte de laatste fase is ingegaan. Pieter van der Wielen spreekt met Willem Poelstra.

Mode is dood, lang leve mode!

vanaf 01:06:29

Het Arnhemse ontwerpersduo Maison the Faux houdt intens van de modewereld, maar verafschuwt ook hoe het systeem drijft op ego's en dogma's. Hun modellen zijn dik, dun, man, vrouw, blank en zwart door elkaar, ze zetten je met hun catwalkperformances voortdurend op het verkeerde (doch goedgeklede) been, en hun collecties breken met het idee dat er een onderscheid tussen 'vrouwenmode' en 'mannenmode' zou moeten zijn. 'Hippiekritiek', noemen ze het zelf: laat iedereen dragen wat hij of zij zelf wil. Maar Maison the Faux doet meer. De vormgeving van de tentoonstelling 'Uit de Mode' in het Centraal Museum in Utrecht, bijvoorbeeld, waarin 18e eeuwse japonnen zij aan zij staan met ontwerpen van Jan Taminiau en Ronald van der Kemp. Verslaggever Elianne Meijer sprak met conservator Ninke Bloemberg, en met Tessa de Boer, de helft van Maison the Faux, over de geschiedenis en de toekomst van de mode.

Open Kaart: cabaretier Kiki Schippers

vanaf 01:21:40

Kiki Schippers is theatermaker, liedjesschrijver, cabaretier. Ze stond in de finale van het Leids Cabaret Festival en won in 2014 zowel de Publieksprijs als de Persoonlijkheidsprijs van Cameretten solo. Haar voorstellingen prikkelen, zijn muzikaal en vaak heel persoonlijk. Het nummer 'Guus' gaat bijvoorbeeld over een van Kiki's verloren liefdes. Deze zomer staat ze op de Parade met een nieuw muziekprogramma. In de rubriek Open Kaart geeft ze eerlijk antwoord op vragen over leven en werk.